Frustrerte over forsøpling

Forsøpling: Søppel nedenfor fylkesvei 47, ved Alida. Foto: Sunniva H. Bøthun

TRIST SYN: Veikanten langs fylkesvei 47 flyter av søppel FOTO: Sunniva H. Bøthun

Det kastes søppel langs fylkesvei 47 mellom Mork og Lid. Grunneierne eller kommunen må rydde opp søppelet andre kaster.

Det er ikke et spesielt pent syn som møter oss i området mellom Mork og Lid. En madrass, en kjele, en sofa, et hundebur og skrotmetall ligger slengt. Skråningen er bratt, og ved en snuplass, er det et hull i autovernet. Det har gjort det enkelt å dumpe møbler og ting som ikke trengs. Hele veien frem til Lid er preget av søppel. En rusten tønne på ene siden, og to fulle søppelsekker stukket under autovernet på den andre.

Oddvin Magne Bjerkvik er grunneier på Alida som ligger mellom Mork og Lid.

– Det er veldig frustrerende for oss grunneiere sier Bjerkvik.

Han forteller at han flere ganger har plukket søppel som andre har kastet, på sin tomt.

– Det handler selvfølgelig om holdninger. Folk burde vært lært opp fra barnehagen og skolen av at man ikke kaster søppel i naturen, sier Bjerkvik. Kjell Arne Berknes er en annen grunneier i området. Han bekrefter at det er blitt kastet mye søppel i området. Politiet mener det er en utfordring at folk kaster søppel i naturen. 

Bjerkvik har inntrykk av at folk som forsøpler utendørs, ofte er de som ikke bryr seg om naturen. Mye av søppelet i grøften mellom Mork og Lid kan leveres gratis hos Volda og Ørsta Reinhaldsverk (VØR). Det gjelder blant annet elektriske artikler, papp og metall. Ellers er det kilopris på det som kastes. VØR veier tilhengeren før inn- og utkjørsel. Dermed får de nøyaktig vekt og pris. VØR forteller at det for omtrent 20 kilo koster 50 kroner.

I ett tilfelle måtte kommunen rydde søppel. Da måtte personen som var ansvarlig betale kostnaden for opprydning, sier utviklingssjef i Volda kommune, Jørgen Vestgarden.

Det ble registrert ni forsøplingssaker i Volda i fjor. Ifølge politiet har det ikke kommet noen nye anmeldelser eller meldinger om forsøpling i år. Det er vanskelig å si hvor lenge søppelet mellom Mork og Lid har ligget i naturen.