På jakt etter plasthylser og patroner

Forsøpling under jakt

Joakim Pettersen er jeger. Han pleier å plukke opp plasthylsene etter seg. Han har ofte flere hylser med seg hjem enn fugler. (FOTO: Jegerbloggen.com)

Haglepatroner slipper fra seg plasthylser som blir liggende i naturen. 

Når gevær går av på jakt, slippes plasthylser og haglepatroner ut i naturen. 

Joakim Pettersen driver Jegerbloggen.com. Han blogger om livet som jeger både i Norge og utlandet.

Pettersen forteller at han ikke tenker så mye over forsøpling under jakt. Han mener at det er snakk om små mengder søppel.

‑ Jeg finner mye fra gammelt av, men ikke nyere patroner. Det finner jeg sjelden. Det virker som folk har våkna og plukker det med seg, sier Pettersen. ‑ Jeg har ofte med meg flere tomme hylser enn jeg har med meg fugler hjem, for å si det sånn. 

Joakim Pettersen har forståelse for at det ikke ser fint ut for turgåere at det ligger gamle plasthylser og patroner igjen i skogen. Pettersen vet ikke om det har noen annen stor innvirkning på naturen enn at det ser stygt ut.

‑ Jeg tror ikke det er dette som bikker lasset i dette klimahysteriet, forteller Pettersen. 

Daglig leder Nils-Roar Hareide ved Runde miljøsenter er uenig med Joakim Pettersen.

‑ All plast har konsekvenser, sier Hareide.

Ifølge Hareide er det snakk om små ting, men plasten blir spredt over store arealer. 

‑ 300.000 småvilt blir skutt hvert år. Hver jeger bruker minst én eller to patroner for hver vilt som skytes. Det er altså snakk om en halv million patroner slengt ut i naturen i løpet av et år, forteller Hareide.

Nils-Roar Hareide er enig med Pettersen i at det ikke er pent eller hyggelig for turgåere at det ligger igjen plasthylser og patroner i naturen. Hareide avfeier at det ikke har noen andre konsekvenser.

‑ Jeg har ikke opplevd at dyr spiser det, men plasten blir etter tid til mikroplast. Det er snakk om små partikler som havner i vannet og næringskjeden vår, sier Hareide. 

Løsningen Hareide foreslår er at alle jegere samler opp egne patronhylser etter bruk. Det er jegeren enig i.

‑ Det er like naturlig å ta med seg en tom patron som å ta med seg Kvikk Lunsj-papiret sitt, sier Joakim Pettersen.