– Folk blir engasjert

Forurensning og vennskap på dagsorden Ivar Aasen

OPPGITT: Skuespiller Nina Elisabeth Bøe likte ikke det hun fant i fjæra. Foto: Mathias Hamre

Ivar Aasen-tunet inviterte søndag ettermiddag til høytlesning av barnebok. Boka handlet om å ta vare på seg selv og miljøet rundt seg. 

– Forurensning i havet og konsekvensene av dette er blitt et veldig aktuelt tema i det siste. Folk blir engasjert, sier arrangør Monika Haanes Waagan.

ARRANGØR: Monika H. Waagan
FOTO: Mathias Hamre

Boka Den vesle blå haien av Øyvind Vågnes og Akin Duzakin ble fremført som et skyggeteater, til stor begeistring fra det unge publikummet. Etterpå fikk barna komme med sine synspunkter på innholdet, og hensynet til dyrene i naturen var et sentralt tema.

Boka handler om en blå hai som ikke blir sett på grunn av fargen sin, og dermed føler seg annerledes og utenfor. En annen, litt større hai, sliter med alt avfallet som ligger i havet. Den spiser alt den kommer over, både påhengsmotorer og piggete sjødyr. 

En av skuespillerne, Nina Elisabeth Bøe fra Herøy, etterlyser støtte fra det offentlige til å fjerne søppel fra fjæra.

– Det er en gryende bevissthet rundt problemet. Det er blant annet lyst ut midler til lag og organisasjoner som ønsker å være med på ryddeaksjoner. Men dette er slik jeg ser det et stort samfunnsproblem som burde bli løst på et høyere samfunnsnivå. 

Hun hadde med seg søppel fra fjæra nedenfor huset sitt som hun la foran barna for å vise hvor stort problemet faktisk er. 

– Det tok ikke lang tid å plukke alt dette, det var forstemmende å se hvor mye som lå på et veldig lite område, sier hun oppgitt.  

Ivar Aasen-tunet arrangerer høytlesning av bøker med ulike temaer for barn omtrent en gang i måneden.