Voldas nedslitte fotgjengerfelt

I 2016 undersøkte Næravisa fotgjengerfelt rundt om i Volda, og fant flere steder hvor det var store mangler på striper og skilt. Tre år senere ser det ikke ut til at det har bedret seg.

På en femten minutters biltur finner vi seksten fotgjengerfelt der stripene er helt forsvunnet. Ifølge Statistisk sentralbyrå var det ti ulykker der fotgjengere krysset kjørebanen i Møre og Romsdal i 2017. 

Under kan du trykke deg inn på kartet og se hvor det er nedslitte fotgjengerfelt. Saken fortsetter under kartet. 

Utrygg skolevei

– Tok dere bilder av at vi gjorde noe ulovlig nå?

IKKE FOTGJENGERFELT: Det er ikke fotgjengerfelt ved Vikebygdveien ned mot golfbanen. FOTO: Annabelle Sørensen 

Maria Sætre og en venninne krysser Vikebygdvegen for å komme ned mot golfbanen. Det er ikke fotgjengerfelt her, så de har ikke gjort noe ulovlig. Men med tåke, dårlig vær og mye tungtransport, er det ikke veldig trygt. Det har vært flere aksjoner for å få innført et fotgjengerfelt på veien.

Mange krysser veien både for å komme til golfbanen og ned til turstien rundt Rotevatnet. Dette er også en vei som barn helt ned i seksårsalderen krysser for å komme til skolen.

OPPGITT: Maria Sætre krysser Vikebygdveien ofte for å komme ned til Rotevatnet. FOTO: Annabelle Sørensen

– Bilene som kjører her, kjører veldig fort. Det burde vært et fotgjengerfelt her, sier Sætre.

Men et fotgjengerfelt kan Sætre se langt etter. Lisbeth Smørholm, seksjonsleder i Statens Vegvesen, forklarer at det er to grunner til at det ikke eksisterer fotgjengerfelt der.

– For at det skal kunne eksistere fotgjengerfelt på en vei, kan ikke fartsgrensen være over 45 km/t. På Vikebygdvegen er fartsgrensen 60 km/t. I tillegg har vi konkludert med at veien krysses for lite.

Det spørs om et eventuelt fotgjengerfelt på Vikebygdvegen i det hele tatt ville blitt sett. I Volda er det flere fotgjengerfelt på de kommunale veiene som er helt utslitte. Dette kan føre til flere farlige situasjoner.

Edvin Løfoll jobber med trafikksikkerhet i Volda kommune. Han forteller at fotgjengerfeltene blir oppfrisket hver sommer. Når de avgjør hvilke som skal få en oppfriskning, tar de en vurdering på hvilke som er verst. Dette er fordi det koster mye å forbedre fotgjengerfeltene.

– Er det greit at så mange fotgjengerfelt i Volda er mangelfulle?

– Det er nå sånn det blir med mye bruk av piggdekk og tungtransport, sier Løfoll.

Mangel på skilt

MANGLER SKILT: Fotgjengerfeltet fra Vikebygdveien til Heltneveien er helt utslitt og mangler skilt. FOTO: Annabelle Sørensen 

Fotgjengerfeltet opp mot Heltnevegen fra Vikebygdvegen er helt utslitt og mangler skilting. Statens Vegvesen og kommunen er ikke enige i hvem sitt ansvar dette er. Statens Vegvesen forklarer at fotgjengerfeltet ligger per definisjon på en kommunal vei, og er derfor Volda kommune sitt ansvar. Det er ikke Løfoll enig i.

– Det er primærveien, altså Vikebygdvegen, som bestemmer skiltingen i slike situasjoner. Dette blir da Vegvesenet sitt ansvar.

Løfoll forklarer at grenseganger mellom fylkes- og riksveier er en evig diskusjon.

– Det er vanskelig å bli enig om alt, forteller Løfoll.

Han konstaterer likevel at det er Statens Vegvesen sitt ansvar når fotgjengerfeltet er på gang- og sykkelveien langs Vikebygdvegen. Elisabeth Mansfield, i Plan- og trafikkseksjonen til Statens Vegvesen, forteller at i forbindelse med kryss kan man la være å sette opp skilt. Dette fordi det kan ta sikt fra bilene, og krysset kan altså bli farligere. Mansfield er fremdeles klar på at dette er kommunens ansvar. Løfoll humrer av ansvarsbeskyldningene, men er klar på å gjøre jobben sin hvis det viser seg at hun har rett.

– Elisabeth er en veldig hyggelig dame, men hun mener alltid at det ikke er Statens Vegvesen sitt ansvar. Men hvis du finner ut at det er vårt ansvar, så skal vi sørge for skilting, sier Løfoll.

Vet du om steder i Volda hvor
det mangler fotgjengerfelt? 
Tips oss gjerne på facebook
eller på mail: nett@hivolda.no