FpU: Boikotter Operasjon Dagsverk

FpU boikotter OD-dagen: Kritisk til årets samarbeid

Flere av Fremskrittspartiets ungdom møtte onsdag opp på Molde vgs med budskap om å boikotte OD-dagen. Foto: Privat / FpU

Fremskrittspartiets ungdom protesterer mot årets OD-dag. De mener pengene som blir samlet inn kan bli brukt til å boikotte Israel. Nå vil de svare med samme mynt.

Operasjon dagsverk samler i år inn penger til palestinsk ungdom sin innsats for en bedre fremtid.

Aksjonen skriver selv på sine nettsider: «Gjennom OD 2018 kan elever ved norske skoler lære mer om konflikten, og bidra til at 10 000 ungdommer kan ta kontroll over sin egen framtid og være med å skape fred».

Boikott fra Møre og Romsdal

Kritikken mot årets aksjon har ikke latt vente på seg. Ifølge NRK var det FpU Buskerud som var det første ungdomspartiet som valgte å boikotte årets OD. Nå følger ungdommen fra Møre og Romsdal etter.

– Vi mener OD ikke bør velge side i en så betent konflikt. KFUM global som er pådriveren for årets aksjon, oppfordrer på sine nettsider til boikott av Israel. Derfor er vi er redd for at pengene skal bli brukt til nettopp det, sier Håkon Strand, som er fylkesformann i FpU Møre og Romsdal.

BOIKOTT: Håkon Strand i FpU Møre og Romsdal oppfordrer elever til å ikke delta på OD. Foto: FpU

Den unge politikeren mener elever selv bør vurdere å ikke delta på dagen. Han foreslår heller at de kunne fått politisk fravær, selv om dette ikke er en problemstillingen de har tatt opp i styret.

Forsøkte å påvirke elevene

Tidligere denne uka dro en gjeng fra ungdomspartiet til Molde videregående skole for å ytre sin mening til elevene der. Der fikk aktivistene både positive og negative tilbakemeldinger.

Med seg i hånden hadde FpU-erne en plakat med budskapet «OD bør jobbe for solidaritet, ikke velge side i en politisk konflikt, ikke feilinformere elever med ensidig fakta og ikke fronte organisasjoner som støtter boikott.»

Ifølge fylkesformannen selv, ble de bedt om å ta ned plakaten fordi den provoserte.

Strand forteller at poenget var å vekke oppsikt og at det var dumt at de ikke fikk fronte budskapet sitt for elevene. Likevel opplyser han om at FpU selv tok ned plakaten etter en prat med noen ansatte fra skolen.

Skolen bekrefter hendelsen overfor Nærnett og hevder at det var elever fra elevrådet som sa ifra til skoleledelsen om at de ikke likte plakaten.  Fordi elevene ikke ønsket en konfrontasjon, skal derfor en ansatt ha tatt en prat med aktivistene. Plakaten tok FpU selv ned.

Sendte 1400 brev til skolene

Conrad Myrland er daglig leder i Med Israel for fred (MIFF). Han mener skolene ikke bør være med på årets OD-dag, fordi budskapet gir norske skoleelever et feil bilde av Israel-Palestina-konflikten.

POLITISK: Conrad Myrland i MIFF mener OD i år er en del av en politisk kamp. Foto: MIFF

– OD blir misbrukt til en politisk kamp mot Israel som pakkes inn i fine ord om menneskerettigheter og vanskeligstilte palestinske ungdommer. Det er fint at de får hjelp, det har vi ingen problemer med. Problemet er man støtter aktøren i det palestinske samfunnet som har vært med på å hindre freden de siste 70 årene, sier Myrland.

Han forteller at han tror mange norske skoleelever vil forstå at det er feil å slå en stor strek over verdens eneste jødiske stat.

Derfor sendte MIFF 1400 brev til norske ungdom- og videregående skoler, med ti punkter om hvorfor elever ikke bør delta på årets OD-dag.

Myrland opplyser om at flere skoler vurderer nå å ikke delta, eller å trekke seg. Det har også vært provoserte brevmottakere. I tillegg nevner han ungdomspartier som selv tar initiativ til boikott, slik som FpU.

OD-dagen en lang tradisjon

Avdelingsleder Jørund Fet ved Volda videregåande skule mener OD er et godt konsept.

– Operasjon Dagsverk er en lang tradisjon vi har deltatt på siden tidlig på 60-tallet. Det vil vi fortsette med. Elevene er stort sett engasjerte i dagen, sier han.

Avdelingslederen har ikke selv sett så nøye på stormen som har vært rundt årets OD-dag. Allikevel forteller han at det er vanskelig å kunne se at det er kontroversielt å gi ungdom i et land i krise bedre vilkår. Han kan heller ikke forstå at det kan være oppfatta som en trussel.

Ifølge Fet har det ikke kommet et brev fra MIFF til skolen om oppfordring til boikott.

OD-leder Frida Jøraholmen Andresen  synes det er synd at ungdomsparti oppfordrer til boikott. I en kommentar til Nærnett sier hun at alle elever bør velge selv om de vil delta eller ikke, uavhengig av hva ungdomspartiene sier. 

– Det er en dårlig måte å være uenig på, sier Andresen. 

       Operasjon Dagsverk

  • Operasjon Dagsverk arrangeres årlig av norsk ungdom og organiseres i regi av Elevorganisasjonen. Aksjonen ble startet av Norges Gymnasiastsamband i 1964.
  • Elever som deltar kan jobbe en dag, og gi lønna til et utviklingsprosjekt som støtter ungdom i andre deler av verden.
  • I år blir OD-dagen arrangert første oktober.
  • Det samles inn 20-25 millioner kroner på OD-dagen hvert år.
  • Kilde: OD.no