Håper på Eliteserie-gjennombrudd

Fredrik Aursnes

VIKTIG ERFARING FRA HØDD: Fredrik Aursnes (22) forteller at han kom til Hødd som 16-åring, og erfaringen han fikk i klubben var viktig. Foto: Vebjørn Bjørkås/Arkivfoto.

Hareid-gutten Fredrik Aursnes (22) er en av flere Eliteserie-spillere fra talentfabrikken på Høddvoll. Nå er han klar for det store gjennombruddet i Eliteserien. 

Allerede som 16-åringen herjet han på Høddvoll for Hødd i førstedivisjon etter flere år i moderklubben Hareid, og ble skjermet fra pressen for å holde fokus på fotballen. For det ble et enormt trykk rundt Aursnes, som sammen med blant annet Pål André Helland, Ørjan Nyland og Sivert Heltne Nilsen spilte frem Hødd til en sensasjonell cupfinaletriumf i 2012.

Flere klubber viste raskt interesse for unggutten, men valget falt til slutt på Molde. Nå har han spilt tre år under Ole Gunnar Solskjærs ledelse i Molde og er klar for det store gjennombruddet i Eliteserien.

— Jeg har tro på at jeg får spille i år og at Ole og klubben har tro på meg, og ønsker at jeg skal spille. Men alle som kjemper om spilletid på midtbanen er ikke fornøyde med å sitte på benken, så jeg er klar over situasjonen og må kjempe hver dag på trening og kamp for å vise at jeg fortjener å spille, sier Aursnes.

Rekdal har tro på gjennombrudd

Indreløperen er kjent for å tilvenne seg nivået han spiller på uansett, noe han beviste allerede i Molde-debuten i 2016. Siden har han stort sett vært fast i startelleveren til Solskjær, og står bokført med 42 Eliteserie-opptredener for blåtrøyene.

Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal skryter av 22-åringen og mener gjennombruddet kan komme i årets sesong.

— Han en talentfull spiller i en ung alder og potensialet er der, men det er opp til han selv. Det første steget er at han blir så god og stabil at spiller hver eneste helg og dominerer i Eliteserien, forteller Rekdal.

Vil bidra mer offensivt  

I fjor ble det kun ett mål og fire målgivende på Hareid-gutten, men allerede i serieåpningen i helgen markerte han seg med både mål og målgivende i 5-0 seieren hjemme mot Sandefjord. Ett av målene for årets sesong blir nettopp å tegne seg oftere på scoringslisten og bidra mer offensivt.

— Jeg vil spille mest mulig og ønsker å bidra med enda flere målpoeng og komme oftere inn i boksen enn hva jeg gjorde i fjor. Jeg skal i alle fall gjøre alt jeg kan for at det blir vanskelig å sette meg ut av laget, sier tidenes yngste cupvinner i Norge.

Til tross for at Rekdal har tro på unggutten, er han imidlertid klar på at han har forbedringspotensiale, men synes det er vanskelig å trekke frem ett spesielt punkt.

— Han er en god allrounder med god løpskapasitet med mye trøkk som har god oversikt med ballen. Isolert sett er det vanskelig å si at han må forbedre en ting, men hvis han løfter seg på flere områder samtidig så vil det gi store utslag, sier Rekdal.

EFFEKTIV: Fredrik Aursnes spilte for Hødd fra 2012 til 2015. Bildet ble tatt i kampen mellom Hødd og Ranheim i 2014, som Hødd også vant. Foto: Eirik Løkkemoen Bjerklund/Arkivfoto. 

Talentfabrikken på Høddvoll

Aursnes er en av flere Eliteserie-spillere som kommer fra Hødd. Både Eirik Ulland Andersen, Pål André Helland, Sivert Heltne Nilsen, Aslak Falch og Christoffer Aasbak har alle spilt for Hødd, i tillegg til at utenlandsproffene Ørjan Nyland og Adama Diomande har spilt for Hødd. Fellesnevneren for disse er at alle har tatt steget videre til Eliteserien etter oppholdet i Ulsteinvik. 

Per Arve Moldskred har vært på Høddvoll i en årrekke. Han var fungerende daglig leder i fjor høst, og er til daglig driftssjef på Høddvoll. Moldskred er overbevist om at talentutviklingen har en sammenheng med da klubben rykket opp til Eliteserien i 1965. 

— Det er en kultur. Et eller annet som ligger nedfelt. Da ble det sådd et frø i 1965 da klubben rykket opp til Eliteserien. Det er kultur som har vært her siden som gutter og jenter har tatt med seg. Det er en kultur i Ulstein for at man skal spille fotball og bli god. Fotballen står veldig sterkt, sier Moldskred.

Rekdal har en teori om hva det er med Hødd som gjør og hvorfor akkurat de klarer å fostre frem talenter på rad og rekke. 

— Det er enkelte klubber som er flinkere enn andre. Det har selvfølgelig med miljø, anlegg og seriøsiset å gjøre. Nå skal ikke jeg si noe stygt om Ulsteinvik, men når du bor der blir du ikke fristet av så fryktelig mye annet enn å trene. Bor man i Oslo er det ett par andre tilbud som kan ta bort litt av konsentrasjonen, men bor man i Ulsteinvik blir det et tett miljø hvor man trener mye sammen, sier Rekdal. 

Aursnes er på side uansett klar på at Hødd har betydd mye for hans karriere. 

— Hødd var betydd mye for utviklingen min. Jeg kom dit når jeg var seksten år, og fikk raskt tillitt og mye spilletid i så ung alder og den erfaringen har vært veldig viktig. Hødd har et godt rykte på seg i forhold til talentutvikling og det å kunne ta det neste steget, forteller Aursnes.