Krigsreporter på Volda-besøk 

Fredrik Græsvik i Volda

VOLDA: Fredrik Græsvik forklarer viktigheten av utenriksjournalistikk. Foto: Julie Hjermstad 

Krigskorrespondent Fredrik Græsvik, holdt foredrag om den livsfarlige jobben sin for et fullstappet «Det Grønne Treet» mandag kveld. 

Journalisten med tung erfaring etter årevis med dekning i krigsherjede områder, delte de brutale opplevelsene sine for journalistikkstudentene i Volda. Norsk Journalistlag arrangerte pressepub og hadde endelig fått huket tak i Græsvik, som kun en halvtime før pressepuben gikk live på TV2 i forbindelse med løslatelsen av Joshua French i Kongo. 

Avhengig av å dekke
Græsvik besøkte Volda i 2009 for å dele kunnskapen sin med ivrige journalistikkstudenter, nysgjerrige på utenriksyrket. Noe han er godt kjent med etter 23 år i TV2, hvor hans første krigsdekning var i 1994 av massakren i Hebron. Græsvik var utenrikssjef for kanalen fra 1998-2002 hvor han forteller at han ofte sendte seg selv ut til utsatte områder fordi han er «avhengig» av det. 

Etter en tur til Rwanda, lærte han hvor uhyre viktig det var å få dekket grusomhetene rundt om i verden - for å få myndigheter til å skjønne hvilke overgrep som ble begått, forklarer han studentene. 

Årevis med tragiske syn av døde barn, kvinner og menn, mishandling og overgrep og ofte med sitt eget liv i skuddlinjen. Kollegaer som har dødd for denne kampen om å dele og dekke urettferdigheten i verden. Hva er det som gjør at Græsvik reiser ut, fra barn og familie for å kanskje ikke komme tilbake igjen? 

– Den mestringsfølelsen jeg får av å klare å dekke en sak under så vanskelige og tøffe forhold, den er helt enorm. 

Etter spørsmål fra en student i rommet om hvordan følelsesregisteret hans er blitt etter så mange år ute i felt, må Græsvik innrømme at han er blitt herdet og ganske kynisk. 

– Likevel kan jeg ikke se på «Ekstrem Oppussing» for jeg begynner å grine når de flytter den bussen.