Det tøffeste studiet å komme inn på

Friluftslivstudentene har forelesninger mest på Kaarstadbygget

Med snittet på 56.9, har friluftsliv årsstudium blitt mer presisjetungt å komme inn på enn journalistikk på Høgskulen i Volda

Poenggrensen på friluftsliv har vært høy de siste årene, og allerede i 2010 var det 56,0 i snitt for å komme inn på studiet.

- Veldig mange av søkerne våre søker også medisin og profesjonsstudium med høye snitt, påpeker Helga Synnevåg Løvoll, seksjonsleder ved Idrett og friluftsliv.

Aud Folkestad, dekan ved avdeling for kulturfag på Høgskulen i Volda
Aud Folkestad tror at friluftsliv kompetanse kan være nyttig for mange. Foto: Ingrid Telset Heltne

Løvoll forteller at flere av de som søker årsstudium, har friluftsliv som en plan B, i tilfelle de ikke kommer inn på de andre studieretningene de har søkt.

Dekan Aud Folkestad ved avdeling for kulturfag tror noen av årsstudiums-studentene søker på friluftsliv fordi de finner det relevant for yrkesutøvelsen i det yrket de allerede har, og vil ta årsstudiet på toppen og skaffe mer kompetanse.

- Det er vel fordi det er en blanding av unge og litt eldre søkere som har en del år på baken. Om folk har tatt en annen utdanning først, og bare tar et årsstudium på friluftsliv etterpå, vil de dra opp snittet, sier hun til Nærnett.

Poenggrensen på journalistikk går stadig ned

Friluftsliv har hatt en jevn poengsum i flere år, mens journalistikk på den andre siden opplever at poengsummen blir lavere for hvert år. Journalistikk hadde et snitt på 53,2 i 2010, da studiet fungerte som en samlet linje. I dag er journalistikk delt inn i to spesialiseringer, der avis/nett har 42,9 som poenggrense og TV/radio - 49,2.

- Dette er noe som har skjedd over tid, og det gjelder alle journalistutdanningene i landet. Det har gått litt ned år for år, men vi har ikke sett på dette som noe dramatisk. Det er andre journalistutdanninger som har falt mer enn hos oss, så det har på en måte holdt seg, det har vært en stabil nedgang, forteller Jan Arne Ytrehorn, programansvarlig på journalistikkfaget og lektor ved Høgskulen i Volda.

En av grunnene til at poengsummen til journalistikk har gått ned, er at færre søker. Ytrehorn tror det er fordi det sakte, men sikkert har blitt vanskeligere å få jobb etter endt utdanning i mediebransjen.

- Grunnen til at det er oppsigelser i mediebransjen, har med finansieringa å gjøre. Det  er svikt i reklameinntektene og i abonnement i de tradisjonelle avis-inntektene. Det er den sviktende økonomien som er grunnen til at det er færre jobber i mediebransjen, fordi at reklameinntekter forsvinner til Facebook, Google og slike selskap, mener Ytrehorn.