Friske kyr på Flote gård

Flote Samdrift

FRISKE KYR: Kun ei ku har blitt behandlet med antibiotika hos Olav Folkestad i år. Foto: Nina Sørlie Nilssen

Melkebonde Olav Folkestad tar ingen snarveier. Han har valgt kyr som melker godt, og som er godt beskyttet mot betente jur. 

Ved Flote samdrift har de omlag 60 kyr. Det er sjeldent kuene her er syke og trenger behandling med antibiotika. Bonden har valgt den krevende metoden som innebærer å velge ut spesielt motstandsdyktige dyr.

Kalver på Folkestad
LITAGO: Kalvene holdes avskilt for å hindre smitte. Foto: Nina Sørlie Nilssen 

–  Noen typer kyr er bedre rustet enn andre. Jeg ser på egenskaper som helse, melk og kjøtt. Holstein er en av de beste rasene på melk, og dyrene er også veldig godt beskyttet mot betennelse i jurene, forteller Folkestad.

Antibiotika bruker Folkestad bare når det er ytterst nødvendig.

–  I år har vi bare behandlet ei ku. Hun hadde jurbetennelse, og fikk en mild behandling av antibiotika. Vi behandler bare når det er nødvendig, og da har kua som regel betennelse i en spene.  

På det meste har Folkestad behandlet 10-12 kyr med antibiotika i året. Bruken har gått jevnt og trutt nedover.

– Får kyrne dine bivirkninger av antibiotika?  

– Nei, ingen av mine kyr. Resistens er den mest alvorlige bivirkning kyr kan få.

Jurbetennelse (mastitt) er den sykdommen som har gitt størst økonomisk belastning for norske melkeprodusenter, ifølge Helsetjenesten. Den vanligste årsaken til mastitt er bakterier som gir betennelse i juret. Men sårskade og fysisk irritasjon fra giftstoffer kan også føre til infeksjoner.

Folkestad sender all melken sin til Tine meieri. Når melken blir sendt, blir den testet for rester av antibiotika.

–  Når en ku har jurbetennelse, så blir medisinen sprøytet inn i det aktuelle området. En ku har fire spener. Hvis kua har fått betennelse i den ene spenen, behandler vi bare den. Hvis det er antibiotika i juret, kan ikke denne melken brukes. Antibiotika sitter i juret i omlag fem dager, så melk fra disse dagene er ubrukelig, sier Folkestad.

Olav Folkestad
SØLVTINA: Olav Folkestad viser frem prisen for å har levert topp melk i 15 år. Foto: Benedicte Bratås. 

Flote samdrift fikk i fjor Sølvtina, en utmerkelse fra Tine. Tine gir prisen til gårdsbruk som har levert topp melkekvalitet sammenhengende i 15 år. Melken blir målt ut fra ulike kriterier som blant annet nivå av celletall, bakterienivå og frie fettsyrer google. Melken fra Flote gård har i alle disse årene ikke hatt spor av antibiotika.

–   Det ville blitt veldig dyrt for bonden hvis man finner medisinrester i melken. Litt antibiotika kan ødelegge et helt lass med melk, avslutter Folkestad.