Fyrverkeri som ble kastet får sikkerhetsansvarlige til å reagere

fyrverkeri i Ørsta

– Det er åpenbart brudd på forskriftene at dette blir kastet som vanlig søppel i en container som står åpent for alle. Når man skal kvitte seg med det, må man levere tilbake til leverandøren eller blir forsvarlig destruert av noen kyndige, forteller direktør for næringslivsprodukter og farlige stoffer i direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Anne Pedersen til Nærnett.

Anonymt tips 

 Fem ''dumpsterdivere''  på jakt etter godteri og annen spiselig mat tipset Nærnett om saken.  

"Dumpsterdiving" er et moderne begrep om personer som leter etter nylig kastet, men spiselig  mat, i søpla til butikker.  Det var riktignok ikke bare mat og annet snacks gjengen fant. I containeren lå det en full pappeske med fyrverkeri blir Nærnett fortalt. 

Containeren som står i Ørsta er helt ulåst og åpen for alle og enhver. Regler for kast og destruering blir satt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Fyrverkeri er klassifisert som sprengstoff og skal derfor behandles etter strenge regler. Det at containeren står ulåst, forverrer problemet.

Farlig for barn

 – Er en container ulåst, så kan jo små unger rote opp i det, og det er jo et stort faremoment. Det at det står helt tilgjengelig for folk, tilsier også at dette er veldig uheldig og alvorlig. Det blir også ekstra farlig når det er små sprengladninger som er oppbevart for alle, forteller Pedersen.

Når Nærnett ringer Europris Ørsta for å informere om forskriftbruddet svarer butikksjefen at de ikke vil kommentere saken.

Tar grep 

Anne Pedersen i DSB forteller avslutningsvis at de vil ta tak for å få fjernet problemet.  

– Vi er opptatt av å sikre det materialet. Vi får eventuelt ta en vurdering med brannsjefen om hva vi gjør videre. Kanskje ta kontakt med politiet om det blir nødvendig. Hensikten er å få fjernet det så fort som mulig, avslutter Pedersen

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda