Unge spillere vekker liv i gammel storhet

KFUM Volda er en av favorittene til å ta medalje i NM i Volleyball. Fredag starter U19 mesterskapet.

Volda stiller med et av Norgesmesterskapets beste lag. Målsetningen til trenere og spillere er høye før turneringen starter, selv om laget har noen skadeproblemer.

– Årets generasjon er veldig sterk. Så vi har høye ambisjoner til tross for mye skader. Nesten halve laget vårt er skadeplaget før mesterskapet. Målet vårt er medalje, forteller Jarle Bae, hovedtrener for Volda G19.

Allerede i første kamp møter Volda tøff motstand. Askim VBK vant turneringen i fjor, men til tross motstanden er laget fra Sunnmøre positivet.

– Vi er jevngode, men vi satser på å slå dem. Det blir en tøff kamp, sier Knut Espe Bae, Voldas 18 år gamle kantspiller.

Sovende kjempe

På 1970- 80 tallet var KFUM Voldas herrelag blant Norges aller beste volleyballag. De spilte kamper i Europa, vant førstedivisjon og NM flere ganger. Til tross for at flere av deres beste spillere forlot klubben hver sesong, holdt laget seg i norgeseliten.

Nå har Volda igjen fått mange store volleyballtalenter. På aldersbestemte nivåer er Volda blant landets beste klubber. Både G15, G17 og G19 fikk gode plasseringer i NM i fjor. Mange av de unge spillerne har allerede spilt kamper for seniorlaget, og enkelte har også spilt landskamper.

– Seniorlaget spiller kvalifisering for å rykke opp til første divisjon i slutten av april. Hvis vi klarer det, og vi får beholde de gutta som nå spiller for G19, så kan laget ende midt på tabellen neste år. Kanskje til og med på øvre halvdel hvis alt klaffer, sier Jarle Bae.

ERFAREN: Jarle Bae spilte for KFUM Volda på 1980-tallet, nå skal han bringe suksess til G19 laget.                                                                                                                       Foto: Edvard Ertesvåg

Store talenter

Sturla Nedrelid Heggen er 15 år, til helgen kan han få sjansen på G19 laget. På grunn av skadeproblemene til laget kan det hende Heggen blir kalt opp til å spille med guttene som er fire år eldre enn han selv. Han har allerede mye erfaring på G17 nivå, og er et av KFUM Voldas største talenter.

– Det hadde vært veldig gøy å spille for G19, jeg skjønner likevel godt hvis jeg ikke bli tatt ut. De har en veldig god spiller i posisjonen min, Torkil Aarflot, som også spiller på landslaget. Hvis Torkil er skadefri, så spiller han.

Heggens posisjon på banen heter libero. En libero er en spesialisert spiller, som kun kan spille forsvar. Selv om Sturla er aktuell for G19 laget konsentrerer han seg først og fremst om G17, også for neste sesong.

– Det hadde vært gøy å spille for G19, men hovedmålet mitt er G17. Jeg har hatt en god sesong i år, og var blant annet med å vinne NM for regionslag tidligere i år. Jeg har spilt veldig bra for G17 laget, og håper å gjøre det neste sesong også.

UNGGUTT: Sturla Heggen spiller med gutter som er tre år eldre enn seg på KFUM Volda                                                                                                                                         Foto: Edvard Ertesvåg  

Godt miljø

Volleyballmiljøet i Volda har vært bra i flere år. De aldersbestemte lagene til Volda leverer år etter år toppresultater på nasjonalt nivå.

– Mange har lyst til å spille for KFUM Vold, og interessen øker. Det handler mye om at treningene våre har høy kvalitet, trenerne våre er dyktige og klubben gjør en god jobb. Damesiden begynner også å gjøre det bra nå, takket være A-lagets bulgarske trener, Vladislav Todorov, sier Jarle Bae.

Ifølge Heggen er det miljøet blant spillerne og ungdommene i Volda er det viktigste.

– Stadig flere ønsker å bli med. I dag hadde vi med en gutt fra Ørsta som ville spille med oss, det har aldri skjedd før. Så det viser at det er et bra miljø her. 

Følg med videre på Nernett for oppdateringer på KFUM Voldas resultater under helgens turnering.