– Noe må gjøres før det skjer en ulykke

Gangveg brukt som bilveg

BILDEBEVIS: I fjor når snøen kom tok Britt Støve bilde av spor fra biler som kjører på gangvegen. Nå vil de ha slutt på dette. Foto: Frida Ravna Rømo

Beboere i Martavegen i Volda liker ikke at den nye gang-og sykkelstien fra Askevegen og ned til deres nabolag blir brukt av kjørende. De synes det er både ugunstig og trafikkfarlig

I november 2016 ringte Britt Støve, representant for Sameiget Flommen, for første gang til kommunen for å få en slutt på at folk kjører biler ned stien fra Askevegen til Martavegen. Kommunen lovte da å gjøre noe for å få slutt på dette før snøen kom. Fire måneder senere har det ikke skjedd noe for at beboerne i Martavegen skal bli fornøyd.

Britt Støve, representant for beboere i Martavegen
Foto: Frida Ravna Rømo

–  Det er ikke bare uvant for oss som bor her at det kommer biler fra høyre når vi skal opp bakken, det er også trafikkfarlig. Spesielt på vinterstid, når det er glatt og vi må ha litt fart for å komme opp bakken, sier Britt Støve. 

Ifølge Støve er det i utgangspunktet en veldig liten sak, men hun mener likevel at det i det minste bør bli satt opp et skilt før noe uheldig skjer.

– Det er ikke den mest trafikkerte vegen, men likevel kan det oppstå uheldige situasjoner, og vi bør heller gjøre noe med det før det skjer. En nabo her skjønte ikke hva jeg snakket, om før hun fikk seg en overraskelse på toppen av bakken. Vi forventer ikke at det kommer biler fra høyre her, og da kan det fort skje et sammenstøt.  

Husk å følg Nærnett på facebook

Eget tiltak

De som bor i nabolaget i Martavegen har prøvd å sette opp trebukker for å sperre vegen selv. Ifølge Støve har ikke dette hatt noen virkning, da de blir tatt bort med engang.

– Trebukkene ligger slengt i skogen over vegen. Vi vet ikke hvem som har gjort det, men vi har en mistanke om at det kan være de som kjører bil på vegen. Det hadde fungert bedre med en bom eller bukker i betong, sier Støve. 

For å få stopp på bilkjøringen på gangvegen, prøvde de å sette opp egne trebukker. Noen har nå slengt de i skogen rett ved vegen. Foto: Frida Ravna Rømo

Norhus kjent med problemet

Vegen det er snakk om er privateid. Den ble brukt for anleggstrafikk da de nye leilighetene i Askevegen ble bygd. Støve sier at det ikke var noen problemer under byggingen, men at de har oppstått i ettertid. Einar Holsvik, daglig leder for Norhus, sier at de er kjent med problemet.

Einar Holsvik,
daglig leder for
Norhus.
Foto: privat

– Alle som bor i de nye leilighetene vet at dette ikke er en vei man skal kjøre på. Vi har oppfordret alle som kjører til å ikke gjøre det, da det er en gang-og sykkelsti. Dersom skilting skal skje, må dette først bli vedtatt av kommunen eller de som eier veien, forklarer Holsvik.

Holsvik forsikrer om at de kommer til å følge oppfordringene til kommunen dersom det blir bestemt at noe skal gjøres for å sperre vegen.

– Vi er her for å legge til rette for alle på en byggeplass, og vi vil at folk skal være fornøyde med arbeidet vårt. Det er kjekt å kunne ha veien åpen for utrykningskjøretøy eller brøyting, men vi gjør som vi får beskjed om dersom det blir vedtatt, sier Holsvik.

Hvem har ansvaret?

Lars Fjærvold,
teknisk etat
ved Volda
kommune
Foto: privat

Det beboerne i Martavegen også vil ha svar på, er hvem som har ansvaret for at noe blir gjort. Lars Fjærvold ved teknisk etat i Volda kommune, sier at de har full forståelse for problemet og at de vil gjøre sitt beste.

– Jeg skal være ærlig å si at saken har nok blitt litt glemt bort, men vi forstår problemet og vi vet om saken. Vi har sendt to oppfordringer til Norhus om at en form for sperring i vegen bør være der. Det er tydelig at det har skjedd en feil her, og vi kommer til å sende en påminnelse om dette, sier Fjærvold.

Fjærvold lover at de kommer til å følge opp saken for å prøve å finne en løsning. Frem til dette skjer må beboerne nok bare smøre seg med enda litt mer tålmodighet.

Folk kjører bil på den nyasfalterte gangstien ned mot Martavegen. Det er i dette krysset det kan oppstå farlige situasjoner. Foto: Frida Ravna Rømo