Både dame- og herrelaget i toppen

Går for dobbelt opprykk

Herrelaget i aksjon under trening i Voldahallen. FOTO: Jonas O. Withbro

KFUM Volda Volleyballklubb ligger godt plassert i opprykkskampen på både herre- og kvinnesiden. I spissen står et Bulgarsk ektepar.

Sportslig leder i klubben Leif Røv er godt fornøyd med klubbens prestasjoner både i de aldersbestemte lagene og seniorlagene.

Sportslig leder Leif Røv. FOTO: Jonas O. Withbro

– De siste 10-15 årene har vi hatt en målrettet satsning i klubben. Vi har også fått et veldig tydelig styre og en god ansvarsfordeling, forteller han til Nærnett.

– Vi har også fått utviklet et veldig godt trenerteam. Vi tenker langsiktig, og utvikling av spillere i tidlig alder er viktig for oss. Utfordringene kommer når spillerne er ferdig på videregående, da flytter de for enten å ta høyere utdanning eller vil spille på et høyere nivå, sier Røv.  

Den sportslige lederen mener også at det er viktig å synliggjøre sporten for alle, i den tøffe konkurransen mot de populære sportene håndball og fotball.

Norges beste U19-lag
Tidligere i mars ble det arrangert NM i U19 klassen, i Stavanger. Både guttene og jentene dro til slutt med seg medaljer fra oljebyen. Guttene slo Austrått i bronsefinalen, mens jentene til slutt måtte se seg slått av KFUM Stavanger i finalen.

Volda var det eneste laget som plukket medalje på begge fronter, og kunne titulere seg som Norges beste U19-lag etter mesterskapet.

Røv kan bekrefte at Volda ofte hevder seg i aldersbestemte norgesmesterskap.

– Gutter U19 tok også bronse i fjor, mens gutter U17 dro med seg et sølv i 2017, og gikk helt til topps forrige år, forteller Røv.

Bulgarsk assistanse
Sommeren 2014 var det bulgarske ekteparet Maria og Vladislav Todorov på ferie i Volda for å besøke slektninger. Begge er aktive innen volleyball, og tilbrakte flere timer på sandvolleyballbanene på Årneset. Det var her klubben fikk kontakt med dem.

– Vi så to veldig kompetente og ressurssterke personer, som vi ønsket å involvere i vårt arbeid, sier Røv.

Dette ble starten på et vellykket samarbeid. Før ekteparet kom til Volda, hadde damelaget to treninger i uka. Nå har de mellom fem og sju.

Maria har spilt både innendørs- og strandvolleyball fra før, og er nå en del av Voldas damelag. Hun har også en teori på hvorfor laget spiller så bra.

Maria Todorova. FOTO: Jonas O. Withbro 

– Det er klart at det med mye trening kommer gode resultater. Det at klubben bidrar med godt utstyr og “nesten” fri tilgang til Voldahallen, er også med på å gjøre oss gode, forteller Maria Todorov.

Vladislav har en tidligere karriere som profesjonell spiller og trener. Han var blant annet assistenttrener for det bulgarske landslaget som deltok i sommer-OL Beijing i 2008. Nå har han treneransvaret for damelaget som jakter opprykk til eliteserien.

Går for opprykk
Med tre kamper igjen av sesongen, ligger damelaget på en solid andreplass på tabellen. Om de bevarer tabellplasseringen har de muligheten til å søke om eliteseriespill neste sesong.

Tidligere har laget hatt som mål å stabilisere seg i 1. divisjon, men nå er tiden inne for å rykke opp, forteller sportslig leder Røv.

De vet enda ikke om et opprykk vil føre til økonomiske fordeler, men slik som ståa er i dag, må de ut med en egenandel til bortekamper.

Herrelaget har også ambisjoner om opprykk denne sesongen. De har vunnet 2. divisjon de to siste årene, men har vært usikker på hvem som ville fortsette på laget, og derfor avslått opprykk. 

Røv forteller at de er innstilt på opprykk denne sesongen, og at tilbudet om å spille 1. divisjon kan friste spillerne til å bli, og heller ta utdanningen her. Herrene ligger foreløpig på en andreplass, med en komfortabel luke ned til Ålesund VK.