Bondelagets bondevettpris til Lene og Øyvind fra Herøy

HERØY: Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, delte ut prisen til paret.

Familien Havåg fra Herøy skal spise bare norsk mat et helt år. For dette fikk de i dag Bondelagets bondevettpris.

1. november i 2016 begynte Lene og Øyvind prosjektet med å kun spise mat dyrka i Norge.  Det skal de gjøre et helt år. Under Næringskonferansen for landbruket i Molde i dag, mottok de bondevettprisen fra Bondelagets leder, sier Møre og Romsdal Bondelag i en pressemelding.

- Vi syntes det var vanskelig å finne norsk mat i butikkene. Særlig lokaldyrka grønnsaker fra nærområdet, sier Lene Havåg til Nærnett om bakgrunnen for prosjektet.

For lite fokus

Hun og mannen Øyvind eier et småbruk, men nesten alt de spiser kjøper de. De benytter seg av lokale forhandlere og ulike bondens marked, mener det er altfor lite fokus på selvforsyning. Nå vil de se om det er mulig å leve av kun norsk mat.

- Vi vil ha en endring. Det spises altfor lite norsk mat, og det vil vi sette fokus på, sier Lene. De kommer til å prøve og finne så mye som mulig av maten på Sunnmøre.

Bondelaget skriver på diplomet at de verdsetter at paret synliggjør hvor mye arbeid som ligger bak hvert måltid, fra råvaren blir produsert, til maten ligger på tallerkenen.

Prosjektet kan følges på www.norgesmatfat.no