Næringskomiteen utsetter innstilling om jordbruksmeldinga

Geitas skjebne utsatt

TANKEFULL BONDE: Hogne Homberset har en melkekvote på 161 000 liter i året. I dag er Tine forplikta til å hente all melka han produserer. Men denne ordninga kan forsvinne om regjeringa for igjennom sitt forslag. FOTO: Ådne Riis Hallås

Om jordbruksmeldinga går igjennom, utsettes geitebøndene for store problemer. Det var i dag Næringskomiteen i Stortinget skulle legge fram sin versjon av meldinga, men regjeringspartiene bestemte seg i siste liten for at de trengte mer tid. 

Else-May Botten er klar for å legge fram innstillinga. FOTO: Stortinget. 

– De utsatte den til 6. april, sier Else-May Botten som er stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet og sitter i Næringskomiteen. Hun mener utsettelsen kom som en overraskelse og sier hun aldri har opplevd noe lignende i løpet av hennes åtte år på Stortinget.

– Det virker utrolig amatørmessig, sier hun. Botten mener utsettelsen kommer på et dårlig tidspunkt siden den trolig ikke vil bli diskutert i Stortinget før i slutten av april, rett før jordbruksoppgjøret.

– Etter det ellevte utkastet er vi veldig klare til legge fram innstillinga, sier hun.

Geitemelka utsatt

Et av punktene i meldinga som Stortinget nå skal behandle vil slå hardt ut på geitemelkproduksjonen. Regjeringa foreslår å avvikle en ordning som gjør Tine Meierier forplikta til å hente og kjøpe all melka bonden produserer. 

– Jordbruksmeldinga blir avgjørende for produksjonen videre her på gården, sier Hogne Homberset. Han er en av tre geitebonder i Volda og driver stort med en melkekvote på 161 000 liter i året. Homberset er bekymra for driften på gården om regjeringa skulle komme gjennom med dette forslaget.

– Vi er ikke så mange som driver med geit i Norge. Derfor er det ikke utenkelig at et kompromiss i Stortinget vil gå utover nettopp oss, sier bonden fra Austefjorden. 

BEKYMRA: Geitebonden Hogne Homberset er bekymra for at geita ikke får trygge nok vilkår i det forslaget regjeringa la fram. FOTO: Ådne Riis Hallås

Avvikling, ikke utvikling

Norges Bondelag er også kritiske til jordbruksmeldinga.

– Det er ikke utvikling regjeringa driver med. De avvikler over en lav sko og deregulerer jordbruket, sier generalsekretær Per Skorge. Møre og Romsdal har mange gardsbruk som ligger i grisgrendte strøk.

– Disse kommer til å slite, sier han og viser til andre europeiske land der jordbruket allerede blir styrt av markedet. 

Perfekte beitedyr

100 små killinger løper rundt i fjøset til Homberset. Noen av dyra skal rett til slakt mens andre skal produsere melk for bonden i åra som kommer. Han har rundt 80 unge hunndyr og 17 unge bukker stående i fjøset.

Geita har passa på kulturlandskapet i Norge i over 6000 år. De spiser alt som ligger i fjellet og bidrar til at vi kan ta oss lett rundt i naturen.

– Geita gjør en stor jobb fra mai til oktober når de går ute på beite, sier Homberset. Han forklarer at det vil gro raskt igjen om geitebøndene forsvinner. 

– Geita er perfekt. Den er veldig glad i både kvist og løv og spiser stort sett alt den kommer over, sier han.

Homberset er bekymret for drifta si om regjeringen får igjennom punktene i meldinga som handler om geita. Han håper motstanden er stor nok i Stortinget til at den ikke vil gå igjennom. 

Les mer om saka i fredagens Næravisa. 

Hør radioinnslaget til Radio Volda fra garden til Homberset her:

 

Geitekommunen Volda

  • Volda er en av de store geitekommunene i Sør-Norge. 
  • I 2015 blei det produsert 335 000 liter geitemelk fra 3 geitebruk. Og det er samlet 580 melkegeiter i hele kommunen. 
  • Det blir årlig produsert omtrent 3000 kg geite- eller killingkjøtt.