Gir viktig tid 

gi av din tid

VIL AT ANDRE OGSÅ SKAL FÅ GLEDE AV HENNE: Carien Lærdal er besøksvenn sammen med hunden Mira. Hun håper at hun sammen med Mira kan være med på at det skjer noe i hverdagen til de eldre ved Volda omsorgssenter. 

Carien Lærdal er villig til å gi litt av sin tid, og er dermed med på å gjøre hverdagen til de eldre mindre ensom.

– Jeg håper at dette kan være med å bidra til at det skjer noe i hverdagen. Kanskje kan det også vekke noen gode minner, sier Carien Lærdal.

Lærdal trer forsiktig inn i stua på Volda omsorgssenter. Bak beina hennes lurer hunden Mira seg. Både Lærdal og hunden ble i høst godkjent som besøksvenner gjennom det nye prosjektet “gi av din tid.” Og i dag er de på besøk hos de eldre.

FRA REDNINGSHUND TIL BESØKSHUND: Da eieren Carina Lærdal ble gravid kunne hun ikke trene hunden Mira til å være redningshund lengre. Da synes hun det var viktig å bruke hunden til noe annet meningsfullt. 

Vekker følelser 

– Jeg synes dette er veldig givende, jeg har fått inntrykket av at folk synes det er koselig at vi kommer på besøk. Og så har jeg jo en veldig rolig og snill hun som jeg har mye glede av, og da er det jo bare kjempefint hvis andre også kan få glede av hun, forteller Lærdal.

De eldre på omsorgssenteret er litt skeptiske i starten. Den første til å våge seg til å klappe hunden, har også bursdag og sitter på et bord ved siden av et stykke Napoleonskake. Mira blir fort midtpunktet i rommet, og får mange nysgjerrige blikk av de eldre. Flere våger seg til å gå bort, og bursdagsbarnet kan fortelle at han selv en gang hadde en hund.

– Det er med sånne ting, som musikk og dyr, at det vekker følelser. Første gang du går bort kan de kanskje si at de ikke er så interesserte i hund, men så kommer Mira med snuta borti og da er det tydelig at de en gang har vært kjent med hund, eller hatt en hund selv. Du ser det på håndbevegelsene når de klapper hun, at det ligger i ryggrader, forteller Lærdal.

LIVER OPP ROMMET: Det er mange nysgjerrige fjes når Mira dukker opp på Volda omsorgshjem. Foto: Kaja Andreassen 

Vil minske ensomhet hos eldre 

Prosjektet “gi av din tid” er startet opp av frivillighetskoordinatorene Maunela Erlbeck og Norunn Glomnes. De ønsket å starte opp prosjektet for å minske ensomhet hos eldre.

– Man ser gjennom studier at gamle ofte er ensomme. De sitter veldig mye stille store deler av dagen. Vi ønsket å gjøre noe med passitiviteten. Gjennom prosjektet kan de eldre f.eks. synge, gå turer, dra på kino, de kan kose med besøkshunder fra Røde Kors, sier Glomnes. 

Liten forpliktelse kan bety mye 

Koordinatorene påpeker at det ikke er vanskelig å bli besøksvenn, og at selv om det er en liten forpliktelse, kan det bety mye for både de eldre og deres pårørende.

– Alle i alle aldre kan være besøksvenn. For de eldre hjelper det veldig mye bare å ha noen å sitte ved siden av, drikke kaffe, og prate med. Vi har fått mye bra tilbakemeldinger, fra både personalet og pårørende. Spesielt pårørende som kanskje ikke har så mye tid til å besøke de eldre, er veldig glade for at det skjer litt, avslutter Erlbeck.