Kraftprisene er felles for Norden

Gir godværet høyere kraftpriser?

TØRR HØST: Med en skikkelig «Indian summer», lurer enkelte på hva som vil skje med kraftprisene. Illustrasjonsfoto: Tarjei Engeset Ofstad 

Med nesten tomme vannmagasiner, kan man fort begynne å bekymre seg for hvordan kraftprisene vil bli. Det er det ingen grunn til – foreløpig.

Mange steder på Vestlandet opplever nå tørkerekorder.  

Tor Wilhelm Havåg, avdelingsleder og kraftanalytiker i Tussa energi, forteller at tørkerekorder i enkelte deler av landet ikke nødvendigvis betyr at strømprisene vil øke. 

– Det nordiske markedet dekker et såpass stort område at tørke på enkelte steder vil påvirke det store bildet i liten grad, sier han. 

Havåg poengterer at vi ikke er isolerte i Norge, men er en del av det europeiske kraftmarkedet. Vi sender ikke bare vann- og vindkraft ut. Vi får også inn atom- og kullkraft fra Europa. 

– Prisene på for eksempel atomkraft i Sverige, eller kullprisene i Sentral-Europa, påvirker prisen den norske forbrukeren stilles overfor, sier kraftanalytikeren. 

Administrerende direktør i Tussa 24, Per-Are Sørheim sier at mengden vann i magasinene betyr noe, men at vi ikke er der enda. 

– Vi har i utgangspunktet felles nordiske priser, så mangelen på regn påvirker ikke enda. 

Tarjei Engeset Ofstad

Tarjei Engeset Ofstad

Les flere artikler fra Tarjei Engeset Ofstad.

Journalistikkstudent ved Høgskulen i Volda. Særleg interessert i sakar som verdrører både næringsliv og natur- og miljøvern, samstundes.