Glatte veier har ført til mange personskader

Strødd: Det har vært glatt i vinter. Foto: Pontus Egelandsdal

Volda sykehus har mye å gjøre i vinter. 

Store temperaturendringer i vinter har sørget for glatte veier og isbelagte gangfelt. I desember var temperaturen nede i  -9,9 grader på det kaldeste, og 9,5 grader på det varmeste. Det utgjør en differanse på 19,4 grader.

Ortopedisk lege ved sykehuset i Volda, Harald Topphol, bekrefter at det har vært mange skader i forbindelse med glatte veier i vinter. 

– Det har vært mange som har sklidd og slått seg, grunnet glatt føre. Jeg har hatt nok å gjøre i vinter. 

 Topphol opplever at det har vært mange skader i år, men har ingen tall på akkurat hvor mange pasienter han har hatt, grunnet de glatte veiene. Han forteller at det har vært flest håndleddsbrudd, men også skader på skuldre, lårshalser og ankler. 

– Jeg anbefaler alltid pasientene mine til å ta forhåndsregler, og bruke brodder når de skal ut, forteller legen. 

Han legger til at det er flest personer i 40-60 årsalderen som har skadet seg i vinter. 

Flinke til å strø

Leder for brøytemannskapet i Volda, Malvin Kile, mener at de mange skadene på isen ikke skyldes at de er dårlig til å strø. Han forteller at de i fjor hadde et rekordår med tanke på å strø, og sier at de har fulgt samme prosedyre i år. 

– Vi har rutiner på å strø, og har strødd hver dag i vinter, av og til to ganger om dagen. 

Kile forteller at de har fått lite klager i vinter, og sier at de ikke har hatt dialog med Sykehuset i Volda, angående folk som har sklidd på isen, grunnet dårlig strøing.