I gode og unge dager

I gode og unge dager

UNG FAMILIEIDYLL: Daniela og Hallstein møttes da de var 19 år, og begynte tidlig å tenke på giftemål. Foto: Kaja Andreassen

Flere velger å vente med ekteskapet nå enn før. Hva gjør at noen likevel velger å si ja i ung alder? 

Han legger hånden på låret hennes. Klapper det lett, mens han ler. Hun ser på ham og gjengjelder smilet. Setter seg litt nærmere, mens han legger den andre armen rundt henne. De erter hverandre, men egentlig er de enige om det meste. Hus, barn, giftemål, og framtiden. De har allerede alt på plass. Når de sitter sammen i hjørnet i den lysegrå sofaen, er det nesten som de to er én. For fire og et halvt år siden sa de ja til akkurat dét, til å være dem to for resten av livet, bare 22 år gamle.

I fjor giftet 22 537 norske par seg. Gjennomsnittsalderen lå på 38,2 for menn, og 34,8 for kvinner. Men hva får egentlig noen til å si ja i tidlig alder, der andre sier vent litt?

– Gud spiller en stor rolle i vårt ekteskap

– Det handler jo rett og slett om at jeg fant den jeg hadde lyst til å dele resten av livet mitt med da jeg var ganske ung. Da jeg først traff henne så tidlig, så jeg ingen grunn til å vente.

GUD ER EN VIKTIG DEL: For Torbjørn og Ingvild Simonnes var det viktig å avgi et løfte på bryllupsdagen, både for folk og for Gud.  Foto: privat

Det sier Torbjørn Simonnes. Han er nå 30 år, og har vært gift siden 2010. Da han var 21 år, traff han henne han mente han ville dele resten av livet sitt med. Bare to år senere var de gift.

– Vi datet vel i to uker før vi ble kjærester. Begge kjente at det var rett. Jeg vet ikke om jeg tror på at det bare finnes en rett person for oss, den ballen tror jeg Gud ønsker å spille litt til oss, sier han.

For både Simonnes og hans kone spiller nemlig Gud en stor rolle i deres ekteskap, og han nevner den kristne troen som en av hovedgrunnene til at han valgte å gifte seg såpass tidlig.

– For meg så er ekteskapet både et løfte mellom oss to, og Gud. Gud er veldig inkludert i vårt ekteskap, og selvfølgelig er det også en faktor at vi valgte å følge det Bibelen sier om sex før ekteskapet. Når man elsker hverandre, så ønsker man jo intimitet, sier Simonnes.

Ekteskapet stiller svakere

Kirkeveggene i Ulstein kirke er dekorert med fargerike malerier. Akkurat nå er det helt tomt, og man kan høre ekkoet av skrittene sine når man går ned mot altret. Bak det henger det et stort bilde av Jesus.

Jørgen Skogestad Kleiven tar et raskt blikk på det. Her har han viet flere par i alle aldre, men nå ser han at ekteskapet kanskje ikke står like sterkt som før.

– Det er jo bare å se på statistikken, så ser man at ekteskapet stiller svakere nå enn det det gjorde for femti år siden, for eksempel. Det kan handle om forpliktelse. Jeg vil ikke gå ut å si at norske borgere er redde for forpliktelse, men hvis man ser på forskning og statistikk, så kan man kanskje konkludere med det.

På spørsmålet om hvorfor noen unge likevel velger å si ja i tidlig alder, svarer presten at han tror det er veldig individuelt. Selv valgte han å gifte seg som 22-åring.

– For mange rundt var nok det ganske tidlig, men det handlet først og fremst om at jeg hadde funnet den dama jeg ville dele resten av livet mitt med. For andre som gifter seg unge, får jeg inntrykket av at de har tatt et valg om at dette skal de stå i, og at det er riktig for dem. Så tror jeg mange av dem tenker at ekteskap passer godt som en ramme rundt deres samliv, sier Kleiven.

EN FIN RAMME FOR SAMLIV: Kapellan i Ulsteinvik, Jørgen Skogestad Kleiven, synes ekteskap er en fin ramme for samliv. Foto: Kaja Andreassen

Begynte å snakke om giftemål som 19-åringer

Vi er tilbake i den grå sofaen. Stua er lys, minimalistisk. På gulvet ligger det en liten samling av fargerike barneleker. Daniela Elvebakk Mala ser ned, unnskylder rotet. Daniela er 26 år. For bare noen måneder siden ble hun mamma for første gang. Før det hadde hun allerede rukket å være gift i fire år.

Hun og ektemannen Hallstein Mala møttes på folkehøgskole i Lofoten da de begge var 19 år. Paret møtte mange hevede øyenbryn fra folk, da de etter kort stund begynte å snakke om barn og giftemål.

– Vi kom fort til et punkt hvor vi følte at det var riktig. Og folk rundt reagerte nok veldig på at vi var tidlig ute med å være helt åpen rundt store ting her i livet. Som barn og giftemål. Men vi var rett og slett enige om hvor vi ville her, sier Daniela.

Alt eller ingenting

For Daniela og Hallstein handlet ikke valget om å gifte seg tidlig om religion. Men noe likt for alle tre parene som har valgt å gifte seg i tidlig alder, er enigheten om forpliktelse. Det å tørre å være bare dem to. Et faktum alle parene synes står svakere i dag, enn det det gjorde før.

– Jeg ser på ekteskapet som en viktig byggekloss i samfunnet. Hvis det går i grus, tror jeg vi kommer til å ende opp med et mer rotløst samfunn. Jeg tror det er flere unge som synes det er tungt å forplikte seg. Mange ønsker å ha en utvei. Men da vil man alltid gå inn halvveis. Det er kanskje gammeldags av meg å si, men jeg synes at enten bør man gå «all in», eller så bør man droppe det, sier Torbjørn Simoness.

– For meg så betyr ekteskapet å vite at jeg alltid har noen der, som er der for meg, og som støtter meg. Det er som bestemor sa til oss. Hun var ikke så veldig glad for at vi var samboere. Så da vi giftet oss, lukka vi liksom bakdøra, forteller Daniela.

SMÅBARNSFORELDRE: Etter fire år som mann og kone ble Daniela og Hallstein foreldre til Sverre tidligere i år. Foto: Kaja Andreassen

Nå livet kan starte

Fra soverommet i hjørnet våkner lille Sverre til live. Daniela går og henter ham, leker litt med ham, og får ham til å smile. Hallstein kommer bort, og holder rundt den lille familien sin. For mange rundt, er livet deres over. Men for Hallstein og Daniela har det akkurat begynt.

– Det har blitt sånn i dag at alle skal ha alt på plass før de forplikter seg. Og de fleste jeg snakker med sier at når du får unger og gifter deg, da er livet over. Hva skal man gjøre da? Men man kan også si at det er da det begynner på et vis, sier Hallstein.

– Vi tok det litt i motsatt rekkefølge. For hvis du ønsker å forplikte deg i tidlig alder, så er det ikke sikkert du rekker å ha alt på stell. Vi har allerede rukket å ha sju fine år sammen, fire som gift. Når vi er ferdig med familietingene, har vi fortsatt halve livet igjen sammen til å gjøre alt det vi måtte ønske, avslutter Daniela.