Ekspertene gir deg tips om hvordan få hagen i klar for sesongen

Snøklokkene titter opp gjennom skitten snø, og sola varmer akkurat nok til at man våger å tro på vår og sommer. Det er tiden for hagearbeid. 

 

Du trenger ikke ha verdens grønneste fingre for å få drømmehagen. Alt du trenger er å følge de gode tipsene fra damene på Hageland Tilseth.

damene
TID FOR Å SÅ: Det er ikke bare rydding i hagen som er i vinden på våren. Damene på Hageland Tilseth, forteller at det er stor pågang på frøbeholdningen i butikken. F.v: Daglig leder Anita Tilseth, butikkmedarbeider Gerd Nakken. Foto: Beth-Kajsa Elveos.

Før snøen smelter

Kalking av hage og bed er viktig for å forebygge sur jord. Har du mye mose i plenen, er det et sikkert tegn på at jorden er for sur. Kalken strør du jevnt utover i plen, bed og rundt enkeltstående trær, allerede mens det fortsatt er snø. På den måten vil snøen smelte fortere, og fuktigheten gjør at kalken tas bedre opp i jorda. Husk at surjordsplanter som Rhododendron og lyng ikke skal kalkes, disse finnes det egne produkter for.

Ingen trives i rot, heller ikke plantene

Når snøen har smeltet kan du starte å rake og rydde plen og bed. Gammelt løv, kvister, grus og vissent plantemateriale bør bli tatt bort for å gi rom til en ny blomstrende sesong. Dette er en fin mulighet for å se etter om plenen må repareres på noen områder. I så fall kan det lønne seg å vente til det blir frostfritt, før du legger i ny jord og gressfrø. Frøene vil ikke spire før det blir varmt nok, men så fort de spirer er det viktig å huske på å vanne godt. 

Uten næring og drikke, duger helten ikke

Etter at hagen er ryddet, og kalken har fått noen uker å virke, er det tid for å gjødsle. Det er en jungel av plantenæring der ute, men det enkleste er å bruke hagegjødsel (Fullgjødsel B). Denne får du kjøpt i sekker, og kan brukes på nesten alt. Strø hagegjødsel jevnt utover plen og i bed, gjerne rett før det er meldt nedbør, da tas næringen fortere opp. 

vårbilde
NY SESONG: Når disse titter frem, er det på tide å rydde i bedene. Foto: Beth-Kajsa Elveos

Beskjær alle over en kam

– Klipping av hekk bør gjøres nå i mars/april, Sier Anita Tilseth som er daglig leder på Hageland Tilseth.

Nytt av året er at frukttrær gjerne bør beskjæres på våren, før utgangen av mars. Fjern greiner som peker rett opp, disse bærer ofte færre frukt enn greiner som vokser utover eller nedover. Fjern også døde eller syke greiner. I tillegg får treet en jevnere vekst om noen av de eldste greinene blir tatt bort.
 

Egne regler for rosentrær

Vent til nattefrosten har sluppet taket før du beskjærer rosentrærne. Det ser kanskje ikke så pent ut, men de brune, visne stilkene fungerer som varmetepper for rosebuskene. Legg i stedet kukompost rundt podestedet nederst på rosene, så får de en kickstart på våren.

Vintergrønt: Dekk deg!

Har du vintergrønt i krukker stående ute? Da kan det være lurt å dekke disse til med en strie eller vekstduk. Slik at de har beskyttelse mot den sterke vårsolen. Husk å vanne plantene selv om telen ikke har gått ut av jorda ennå. 

Når frosten er over, kan du plante ut vårløk slik at du får vakre Georginer, Liljer eller Begonia på sensommeren. Det er også spiselige alternativer som kan settes ned på våren. 

– Fra gammelt av ble det sagt at settepoteten skal i jorda før 17. mai, sier den erfarne Hageland-damen Gerd Nakken.

Pynt i vei

Etter en real ryddesjau er det alltid godt å pynte opp litt. Så mens du venter på at gresset skal gro, og at frosten forsvinner for i år, kan du med god samvittighet dekorere med blomster utendørs. 

– Både stemor, Ranunkler og løkblomster tåler fint å stå ute om dagen. Er det meldt mer enn 3 minusgrader på natta, kan man ta blomstene inn, forteller Gerd Nakken.