Heftig miljødebatt

heftig miljødebatt

ENGASJERT: Lage Nøst fra Miljøpartiet de Grønne holder en flammende appell om miljøet, til stor applaus fra salen. Foto: Ådne Riis Hallås

Temperaturen ble til tider svært høy da miljøet var i fokus under valgdebatten i kantina på Høgskulen i Volda.

 

STERKE MENINGER: Pål Farstad (V) vil ikke ha snakk om konsekvensutredning på Mørebankene. Foto: Ådne Riis Hallås

– Det å i det hele tatt røre ved dette området er som å drite i eget reir!, sa en meget engasjert Pål Farstad fra Venstre da spørsmålet om konsekvensutredning på Mørebankene ble tatt opp. 

Det hadde vært en relativt rolig debatt, men da spørsmålet om å konsekvensutrede Mørebankene ble tatt opp, fyrte representantene fra Venstre og Miljøpartiet de Grønne på alle plugger.

– Det er verre å kødde med Mørebankene enn med Lofoten og Vesterålen, mente en bestemt Farstad, som trakk frem at området på Mørebankene er et av de mest fruktbare områdene i havet langs norskekysten.

Farstad høstet en del kritikk, deriblant fra Fredric Bjørdal (Ap), for å støtte opp om en regjering som vil "pumpe opp all oljen i havet".

– Jeg pleier ikke å være så drøy som nå, men dette er meget simpelt, Fredric. Vi i Venstre har hindret oljeleting i Lofoten og Vesterålen, som dere har vært kåte på. Men det er bra at dere har kommet litt lunkent etter, parerte Farstad.

Parisavtalen og miljømålene viktigst

Lage Nøst (MdG) var meget engasjert i miljøspørsmålet, og mente at de andre partiene ikke gjør nok for å nå klimamålene.

– Vi må investere i folk og ikke i felt, sa han, og viste til Miljøpartiet de Grønnes mål om å erstatte jobbene i oljebransjen med miljøvennlige jobber.

SKEPTISK: Geir Inge Lien (i midten) fra Sp var skeptisk til MdGs oljeplaner. Fra venstre: Yvonne Wold (SV), Lien, Fredric Bjørdal (Ap), Marianne Synnes (H) Foto: Ådne Riis Hallås

Miljøpartiet er det eneste partiet som vil ha fortgang i utfasingen av oljeindustrien i Norge. De andre partiene er ikke enige i det.

– Norsk gass har tatt over for kull i Storbritannia. Skal britene begynne å produsere kull igjen når de ikke får gass av oss?, spurte Geir Inge Lien (Sp).

– Om hele verden hadde brukt norsk gass hadde vi heller ikke nådd klimamålene, svarte Nøst.

Alene mot resten

ALENE: Anbjørn Frislid (Frp) var den eneste som ville åpne for konsekvensutredning av Mørebankene. Her sammen med Marianne Synnes (H) og Simon Molvær Grimstad (KrF). Foto: Ådne Riis Hallås

Blant partiene var det kun Fremskrittspartiet som var for en konsekvensutredning. Representant Anbjørn Frislid påpekte at en konsekvensutredning ikke nødvendigvis ville bety at man kan begynne å bore etter olje.

– Om en utredning viser at det er mulig, må det være en forutsetning at man ikke kan bruke dagens teknologi. Man kan ikke bore gjennom rogna, så da må man heller bore på skrå. 

Dette falt ikke i god jord hos Yvonne Wold (SV), som argumenterte med at dette er helt uprøvd teknologi. I stedet for å risikere at noe går galt er det bedre å la være, mente hun.