–  Det har vært en god start på hvordan vi skal jobbe fremover

Heimvernet med historisk øvelse

Områdesjef Hans Ole Låbakk er godt fornøyd med øvelsen. Foto: Heimvernet

Sist uke hadde Heimevernet en historisk øvelse. De seks kommunene på Søre Sunnmøre er nå samlet til ett område. 

Etter den historiske øvelsen var over kunne områdesjef, Hans Ole Låbakk, si seg  veldig fornøyd.

– Vi er veldig positive. Det er en god start på hvordan vi skal jobbe fremover. Kjemien, oppdragsløsning og logistikk er det vi har fokusert mest på og som har fungert svært godt. Det er kjempeflotte folk som er motivert til å jobbe mot samme mål. Vi er der for samme grunn, forteller en munter Låbakk.

Grunnen til at kommunene er slått sammen til ett område er blant annet at regjeringen beordret reduksjon av antall HV-soldater.

– Dette er ikke noe jeg ønsket skulle skje, men vi måtte bare innordnet oss etter beslutningene som ble gjort, sier Låbakk.

– Har det bydd på noen utfordringer?

– Det er klart at når en stor gjeng som ikke kjenner hverandre samles, så er det i seg selv en utfordring. Vi har løst det veldig bra, og det er absolutt ikke gjort noen feil eller blemmer som er av stor betydning. Det er en motivert gjeng som vil lære, svarer Låbakk.

Kort øvelse med mye terping

Soldatene er på øvelse fra mellom seks til ni dager. Målet de jobber mot er å være beredsskapsklare hvis en krise skulle inntreffe. I løpet av øvelsen blir dem drillet i individuelle tester og teamarbeid. Låbakk utdyper at i samme øvelse blir det trent på mange såkallt driller.

– Ettersom disse øvelsene kun er en gang i året, er vi avhengige av at soldatene blir drillet i ulike oppgaver mange ganger. Det skal terpes, og de må huske gjennomgangene til neste øvelse. Det virker kanskje meningsløst for noen, men på den måten er dem bedre forberedt til neste gang, forklarer Låbekk.

– Hvordan opplever dere å ha kun en øvelse i året?

– Det er veldig utfordrende. Derfor driller vi dem så mye som vi gjør. Vi har noen uskrevne krav til at dem holder seg i fysisk og psykisk god form frem til hver øvelse.

Søre Sunnmøre HV-område dekker kommunene Sande, Herøy, Ulstein, Hareid, Ørsta og Volda. Hvor den neste øvelsen skal være eller hva dem skal trene konkret på, blir ikke bestemt før neste øvelse nærmer seg.

Låbakk ønsker på eget initiativ å rose journalistikkstudentene ved Høgskulen i Volda.

– Vi er jo ikke medietrent. Derfor synes vi det er flott at studentene kommer på besøk når vi har øvelse, slik at vi får trent på å bli medievant. På den måten er trent til å håndtere media, hvis situasjonen skulle vært under stress eller i krise. Det er veldig kjekke folk vi har hatt med å gjøre, sier Låbakk.