– Det er en investering for framtiden

HØDD EXTRA satsning møter motstand

NY GIV: Hødd Extra gir barna ekstra motivasjon til å bli bedre. (Foto: Mia Becker) 

Med mål om at 2/3 av A-laget til Hødd skal bestå av lokale spillere fra region og klubb innen 2020, satser nå klubben tungt på de yngre gjennom den nye Høddskulen. Ett av tiltakene er Hødd Extra.

To ganger i uka kan barn på Søre Sunnmøre delta på ekstra fotballtreninger hos Hødd fotball. Tilbudet er ett av flere tilbud som er en del av Høddskulen, og koster 80 kroner ekstra i uka. 

– Formålet med Hødd Extra er å gi de mest interesserte jentene og guttene i området litt ekstra påfyll, samt at vi satser mer på de yngre, sier Tarald Laugsand, som er en av de fast ansatte spillerutviklerene i Høddskulen.

Han mener det er fint å satse på toppen, men at det er viktig å gi et løft på de yngre.

– Det er en investering for framtiden, ingen tvil om det, forteller Laugsand. 

Vil utvikle lokale toppspillere

Høddskulen er en satsing, som skal gi kvalitet i treningene for barn fra 6 til 19 år. Klubben har ansatt tre spillerutviklere som skal hjelpe dagens foreldretrenere, samt gi et ekstra tilbud til de spillerne i regionen som vil. Hensikten med prosjektet er å utvikle flere lokale spillere, slik at Hødds A-lag i framtiden vil bestå av en stor andel spillere fra nærområdet og de lokale klubbene. Hødd er den tredje klubben i Norge som er med på et slikt prosjekt. 

Negativ utvikling

Den siste tiden har det vært mye diskusjon omkring drøye priser i breddefotballen. TV2 skrev for en liten stund tilbake at flere klubber på Østlandet har skyhøye kostnader på fotball. 

Fotballpresident Terje Svendsen er bekymret for utviklingen, der klasseforskjellene vokser. Utstyrshysteri, dyre treningsavgifter, cuper og utenlandsturer er noen av utgiftene som hever de totale kostnadene. Svendsen fortalte i saken til TV2 at fotballen er og skal være for alle – også for dem som bare har råd til et par støvler, en shorts og en trøye. 

I Hødd ligger den årlige treningsavgiften på mellom 1100 og 5000 kroner, alt etter hvilken alder og hvilket lag man er med på.  Dette er en brøkdel av hva klubber som Lyn og Stabæk tar betalt. 

Ekstra tilbud koster ekstra penger

– Hvis man skal ha heltidsansatte til å gjøre jobben, så koster det mer sier Laugsand. 

Det er kun en realitet, påpeker han når vi spør han om prisen på Hødd Extra. Han mener klubben har priset tilbudet utrolig billig.

Klubben har selv stor tro på prosjektet, men det som ikke er billig eller gratis møter motstand. Selv om tilbudet har mottatt gode tilbakemeldinger, er flere foreldre som Nærsynet har vært i kontakt med kritiske til Hødd Extra. Kritikken retter seg mot kostnadene som forekommer i tillegg til de vanlige utgiftene, samt det forsterkete fokuset på prestasjoner i så ung alder. For å ta hensyn til sine egne barn har de bedt Nærsynet om anonymitet. 

– Tilbudet krever en stor pott ekstra penger, og ikke minst altoppofrende foreldre som stiller opp hele uka, sier en mor. 

Hun legger til at det er en sterk «machokultur» i Høddmiljøet, som man ikke vil komme på kant med. 

– For min egen sønns beste vil jeg ikke stå fram med navn og bilde.

Nesten 5000 kroner i året

Dersom en 7 åring deltar på Hødd Extra vil det bli en årlig utgift på nesten 5000 kroner. Denne prisen inkluderer også den ordinære treningsavgiften på 1100 kroner. Det vil altså si at den totale kostnaden stiger med omlag 4000 kroner i året på grunn av de to ekstra treningene i uka. 

Dersom det står noen der ute som ikke har mulighet til å la barna sine være med på Hødds nye tilbud, har klubben kommet med ordninger slik at de som har ikke råd, får det dekt. 

Praksisen rundt denne økonomiske støtten er fortsatt litt uklar, og det er ennå ikke sendt ut brev til de foresatte i Hødd. 

– Vi synes at alle skal ha mulighet til å spille fotball uansett hvilke vilkår man har til vanlig, forteller Laugsand

Se Nærsynets sak om Hødd Extra her:

.