Høna er ikke reddet ennå 

Høna er ikke reddet ennå

Verpehøner lever fortsatt dårlige liv.     Foto:    Wikicommons 

I høst har TV-serien fra NRK “FBI redder høna” satt søkelys på norske verpehøner. Mer enn tre millioner høner har gått rett i søpla etter produksjon. Nå vil Nortura gjøre verpehøner til mat. 

 -De blir ikke reddet, når den såkalte redningen foregår etter deres død, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i dyrevernsgruppen NOAH.

Skal nå slakte høner

Nortura kommer nå til å legge til rette for å slakte høner. De vil forsøke å slakte 10 000 verpehøner, og selge kjøttet i butikkene. Likevel er det kjedene som bestemmer prisene og hva som skal selges.

– Hvis det blir gode hønsekjøttboller og spennende produkter og pris blir overkommelig, og hvis folk kjøper det, er det en gladsak som er vinn-vinn for hele Norge, sier Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef i Nortura.

Hun vektlegger at vi kanskje da hadde sluppet å importere så mye storfekjøtt.

– FN har oppfordret alle land til å øke egen matproduksjon så mye som mulig. Det er en veldig riktig sak hvis forbruker kjøper det. Kringlebotn fastslår at det ikke skal stå på Nortura. – Hvis folk kjøper det, slakter vi, sier hun.

Verpehøner lever fortsatt dårlige liv

Hønene har til nå bare blitt destruert. De har blitt til betong og biodiesel.

– Det er faktisk menneskemat, vi er nødt til å ta i bruk alle ressurser, sier Kringlebotn.

Siri Martinsen er kritisk til prosjektet, og mener det er mangelfullt. Hun synes det oppfordrer folk til å spise enda mer kjøtt. – Det må kobles til mindre produksjon av kylling hvis det skal være logikk i prosjektet, understreker Martinsen.

Det er et ressursspørsmål å ikke kaste mat. –Men det er  fullstendig villedende å si at verpehøner blir reddet. De lever fortsatt dårlige liv, sier Martinsen.

Eggleggende høner har blitt avlet frem til å bli ekstremt effektive. Noen av dem kan legge 6 egg i uka.  Når de er mindre effektive slaktes de, for å gi rom for nye kull. Egglegging er belastende, og en verpehøne kan bli utslitt etter ett år. Vanlige høner kan bli opptil 10-12 år.

Martinsen er også bekymret for tilleggsbelastningen av å sende hønene til slakteri.

– Hønene blir pakka sammen i kasser, og de kan få beinbrudd og brister på veien.

Bevare eller fornye mattradisjoner

Åse Kringlebotn fra Nortura ønsker å bevare mattradisjonene, og oppfordrer familien til å la barn ta del i matlagingen. Hun tror ikke hele høner kommer til å selge like mye. –Hønsekjøtt må trekke lenge for å bli mørt, og før hadde man tiden og kunnskapen til å tilberede det.

 Nå skal hønsekjøttet produktutvikles til bearbeidede produkter. Dette kan være alt fra hønsepølser, til hønsekraft på skroget.

Martinsen mener vi trenger nye mattradisjoner.

 –Både for dyra og miljøets skyld, sier hun. Butikkene lanserer vegetarprodukter etter økt forespørsel. Martinsen synes dette er positivt, og hun oppfordrer til å heller prøve et vegetarprodukt, enn enda et kjøttprodukt.