Høyeste stømpriser på syv år

Høyeste strømpriser siden 2011

På ett år har kraftprisene steget med 35 prosent. Den tørre sommeren får noe av skylda.

Statistisk sentralbyrå la i dag fram strømprisene for 2. kvartal 2018.  Mellom april og juni kostet strømmen i gjennomsnitt 110, 3 øre per kilowattime. Det er en økning på 16 prosent fra samme tid i fjor.

Margrete Heltne Hovde som jobber som salgssjef i bedriftsmarked i Tussa forteller at de lokale strømprisene har en naturlig økning til tross for at tallene kan virke skremmende. Hun forteller at de har fått en økt interesse angående strømprisen i år ettersom prisen har vært lav de siste fem-seks årene.

- Vi, og resten av strømleverandørene blir påvirket av innkjøpsprisen vi alle handler fra nordisk kraftbørs Nord Pool. Prisen har i år vært påvirket av tørre perioder, men akkurat nå er prisene på vei ned igjen, forteller Hovde.

Hun sier at prisene nå går ned grunnet mye nedbør, og pris på olje og kull har gått ned. Hun er spent på om denne nedgangen fortsetter, og peker på været som svært utslagsgivende i prisene fremover. Hun presenterer også interessante tall på innkjøpsprisen av strøm.

- I fjor, altså 2017, var gjennomsnittsprisen på 27 øre kw/h. I år har den gradvis økt fra rundt 30 øre kw/h til den i dag er på 50 kw/h. Det kan høres veldig mye ut, og det er det også om man ser på prisene siden 2011. Men ser du i et lengre perspektiv cirka 15-20 år tilbake, så er dette helt normalt, forteller hun.