Kake, gaver og utsendelse 

Press Volda

Bursdag: Organisasjonen Press feirer "bursdag" på Høgskulen i Volda (Foto: Bendik Hansen) 

Hurra for deg; kanskje ikke ord du vil forbinde med en kampanje mot midlertidig oppholdstillatelse. Organisasjonen Press arrangerer i dag det de selv kaller ”bursdagsfeiring” for å markere at alle barn fortjener en bekymringsfri barndom. 

I kantina på Høgskulen i Volda ble det i dag arrangert det lokallaget til organisasjonen Press i Volda selv kaller ”bursdagsfeiring”. Det er ikke noen spesifikke personer som feires, arrangementet er en del av organisasjons nyeste kampanje, der de jobber for å avskaffe midlertidig oppholdstillatelser. Nærnett har tidligere skrevet om guttene som forsvant fra asylmottak på Søre Sunnmøre, og Press jobber ifølge sin egen nettside for at asylsøkere ikke skal bli sendt tilbake til krig og konflikt.

Silje Reiakvam, leder i Press sitt lokallag i Volda, mener at det er nødvendig med en slik markering for å sette fokus på asylsøkere som lever i usikkerhet.

– Midlertidig oppholdstillatelse kan høres stort og vagt ut. Det er ikke så mange som vet om  mindreårige asylsøkere som lever i usikkerheten her i Volda.

Kake mot midlertidig tillatelse 

Oppblåste ballonger, duften av brownies og bursdagshatter. Det er kanskje ikke hva du forbinder med tvangsreturnering av flyktninger. Inne på Berte Kanutte-huset på Høgskulen i Volda er det hengt opp et stort banner påskrevet "PRESS". 

Reiakvam forteller at de har valgt å gjøre arrangementet som en fiktiv bursdagsfeiring. Hensikten er å markere motstand mot at flere asylsøkere med midlertidig oppholdstillatelse får returreise til hjemlandet sitt som gave til 18-årsdagen. Sosiale medier-ansvarlig Lea Westad skyter inn i samtalen. 

– De får en kake fra UDI, men samtidig brev om at de må dra ut. Hjem. Reiakvam virker tydelig opprørt. 

Det skal være en stor dag, men så får de beskjed om at de må dra.

– Silje Reiakvam, Press Volda. 

– Vanskelig å ikke skrive under 

En av de som tirsdag formiddag tok turen innom standen til Press var høyskolerektor Johan Roppen.

Høyskolerektor Johan Roppen. 
(Foto: Bendik Hansen)

– Det her er et godt initiativ, og det her var det ikke vanskelig å skrive under på. Rektoren var en av de som tok seg tid til å skrive under på en liste over motstandere av midlertidig oppholdstillatelse. Lista er adressert ordfører i Volda, Jørgen Amdam. 

En annen som tok seg tid til å møte opp var barnevernstudent Nikolai Nordlid.

– Det er helt horribelt at barns liv settes på vent. 18-årsdagen er noe nesten alle gleder seg til, men noen går rundt og gruer seg. 

Får ikke søke om videre opphold

Nærnett kunne 4. mars melde om at de siste fire månedene har 306 enslige afghanske barn fått vedtak om at de vil bli sendt ut av Norge når de fyller 18 år. Dette er en voldsom endring. Bare sju gutter under 18 år fikk ”midlertidig opphold” i januar, februar og mars 2016. Vedtaket innebærer at de ikke kan søke om forlenget opphold, etter at de har fylt 18 år, det står i Utlendingsforskriften, paragraf 8-8.

I asylprosessen har UDI vurdert at ungdommene ikke trenger beskyttelse. Men fordi de ikke har omsorgspersoner i hjemlandet, får de lov til å bli til de fyller 18 år. Dette er Norge forpliktet til av Barnekonvensjonen. 

Press 

- Selvstendig ungdomsorganisasjon tilknyttet Redd Barna 

- Har lokallag rundt om i Norge, deriblant i Volda 

- Driver med de de selv beskriver som aksjonisme og politisk påvirkningsarbeid 

- Har barn som søker asyl som hjertesak