Hva vet voldingene om Supertirsdag?
 

Hva er Supertirsdag?

Supertirsdag er en viktig dag i amerikansk politikk, og kan bli avgjørende for hvem som blir Donald Trumps utfordrer i November. FOTO: Vidar- Nordli-Mathisen/Unsplash

- Tirsdag er tirsdag, og hver dag i Volda er en super dag, sier den blide voldingen Odd Martin Velsvik.

Selvfølgelig er hver dag i Volda super, men vi må nok et stykke bort fra Søre Sunnmøre for at tirsdag 3. mars skal være noe mer enn bare en vanlig tirsdag. Supertuesday, på norsk Supertirsdag, er en viktig dag i amerikansk poltikk. Dagen i dag kan bli avgjørende for hvem som stiller mot Donald Trump i det amerikanske valget til høsten. 

Vi i Nærnett har vært ute og forhørt oss om hva folk i Volda vet om Supertirsdag.

Lidvard Hjelle. Foto: Helena Rognstad

Hva vet du om amerikansk poltikk?

– Jeg leser det som står i avisene, men har ikke satt meg sånn veldig inn i det. Bortsett fra at jeg ikke liker Trump så har jeg ikke noen store formeninger om det heller, forklarer Lidvard Hjelle (50) som er frisør i Volda sentrum.

– Svært lite, eneste er at Donald Trump er president, sier Nora Sæbønes (19) som jobber på Circle K i Volda.

Nora Sæbønes. Foto: Helena Rognstad

– Jeg følger da litt med, svarer Tor-Erik Moen (36) som har vært bosatt i Volda de 11 siste årene.

Vet du hva supertirsdag er?

– Det er vel at det er nominasjonsvalg i mange stater samtidig i USA. Nå er det demokratenes nominasjonsvalg, svarer Hjelle.

– Supertirsdag har vel med nominasjonsvalget å gjøre, men noe mer enn det har jeg ikke satt meg inn i, forklarer volding Nikolai Knardal (31). 

Tor- Erik Moen. Foto: Helena Rognstad

– Ja, Supertirsdag er da fjorten stater, nå er det demokratene det er fokus på, får stemt fram kandidater til presidentvalget, svarer Tor-Erik Moen (36) som har vært bosatt i Volda de 11 siste årene.

– Tirsdag er tirsdag. og hver dag i Volda er en super dag, svarer den blide voldingen Odd Martin Velsvik.

Hvem av demokratene har du troen på at kan

Odd Martin Velsvik. Foto: Helena Rognstad 

vinne mot Trump ved valget 3.november?

– Nei jeg har ikke fulgt så godt med, men det jeg har det jeg har fulgt med på er at det er nå en ung kar som har trukket seg, og at det er noen som er milliardærer og rakker ned på hverandre. Men sånn er det vel i amerikansk poltikk, svarer Velsvik.

– Du har Sanders da som virker å være en favoritt, men de er da så gamle alle sammen. Pete Buttigieg trakk seg jo i går, ellers så er de jo i 70 åra hele gjengen. Kanskje Joe Biden da, som var visepresidenten til Obama, kanskje han kan få med Obama effekten og vinne, sier Moen.

– Jeg tror nok Sanders vil slite litt i kampen mot Trump for han blir litt for revolusjonær for det amerikanske samfunnet. Også er han alt for gammel, og syns nå jeg, sier Hjelle.

Nikolai Knardal. Foto: Helena Rognstad

– Jeg tror nok uansett hva som skjer i dag at Trump blir valgt igjen, jeg. Demokratene blir ikke helt enige seg imellom, og da tror jeg de blir for svake, sier Knardal. 

Supertirsdag kort forklart av Ola Teige

Ola Teige er førsteamanuensis i historie ved Høgskulen i Volda. Som samfunnsviter kan Teige enkelt forklare oss hva Supertirsdag dreier seg om. 

–  I det amerikanske presidentvalget velger partimedlemmene fra de to ulike partiene, demokratene og republikanerne, sin presidentkandidat og det gjør de ved såkalte nominasjonsvalg. Supertirsdag er en dag hvor det er flere av delstatene som har dette valget samtidig. Denne gangen er det vel demokratenes valg som man er mest opptatt av Norge. For republikanerne blir vel Donald Trump gjenvalgt uansett, det er vanlig at den sittende presidenten blir dem om han stiller til gjenvalg, forklarer Teige.

Førsteamunensis i historie ved Høgskulen i Volda, Ola Teige. Foto: Helena Rognstad 

Hvorfor er denne dagen så super?

– Det er vel at det såpass mange delstater som har valg samtidig, slik at det er veldig mange delegater som deles ut på denne dagen. Det er jo blant annet valg i New York og Califorina, som er stater hvor det bor masse folk, som har nominasjonsvalg i dag. Er du ikke med her, så har du falt ut, sier Teige.