Pasienter i Volda får ikke akkuttkirurgisk hjelp i helgene 

Ikke akuttkirurgitilbud i helgene ved Volda sjukehus

Foto: Hans Ivar Moss Kolseth 

Det ble i forrige måned vedtatt at akkutkirurgien i Volda skal bestå, men tilbudet vil ikke gjelde i helgene. Det er folkeaksjonen for Volda skeptiske til. 

Hør radioreportasjen nederst i saken  

Ved et styrevedtak i vinter ble det avgjort at Volda sjukehus skulle være akuttsjukehus. Det gjelder ikke i helgene, melder NRK. Mellom fredag klokka 16.00 og mandag klokka 8.00 skal ikke de akutt syke og skadde kjøres til Volda, de skal heller kjøres til Ålesund. 

Ikke sjuke bare på hverdager 

Folkeaksjonen for Volda sjukehus stiller seg veldig kritiske til ordningen, og mener at tilbudet også må gjelde i helgen. 

Talsmann for Folkeaksjonen, Jørund Knardal, forteller NRK at han ikke forstår logikken i det heletatt. Han kan nemlig avsløre at det i dag går bløtkirurger på hele vakter i helgene som har full lønn. Men de får ikke lov til å ta imot akutt syke pasienter som kommer med traume til Volda sjukehus. 

Knardal mener at Volda er det nærmeste sjukehuset for 70. 000 mennesker i Nordfjord og på Søre Sunnmøre, og mener at det er svært viktig å ha et tilbud i umiddelbar nærhet når ulykken eller sykdommen først inntreffer. 

– Vi er glade for at vi klarte å berge Volda sjukehus som akuttsjukehus. Men vi forstår ikke hvorfor det skal være helgestengt. Det er ikke bare på hverdagene at folk blir akutt syke eller skadde, sier Knardal til NRK

Ikke fornøyd med svaret 

Administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal Espen Remme vil understreke at avdelinga i Volda skal organiseres, utvikles og drives som én, felles avdeling med den tilsvarende avdelinga ved Ålesund sjukehus.

– Spørsmålene må besvares gjennom en prosessuell helhetlig og faglig basert tilnærming og i arbeidet med utviklingsplanen for 2018-2021, det skriver Remme til Knardal og Folkeaksjonen. 

Knardal er ikke fornøyd med svaret, og ser helst at Helse Møre og Romsdal tar tak i de problemstillingene som folkeaksjonen tar opp i sitt brev.