– Ingen sa til meg at det er teit å gråte

– Ikke unnskyld følelsene dine

KVINNENETTVERKET: Varaordfører i Volda, Fride Sortehaug, vil skape en arena hvor det er ekstra stort rom for at kvinner med meninger kan ta plass. FOTO: Aina Ebube Helgheim.

– Damer i Volda er aktive på mange arenaer, men jeg ønsker flere kvinner der politiske beslutninger tas, sier varaordfører Fride Sortehaug. Nå har hun starta et tverrpolitisk kvinnenettverk for å gjøre det mer akseptert å være feminin politiker.

– Jeg vokste opp i et hjem hvor jeg ble oppfordra til å ha meninger. Faren min var en mann som ikke anså følelser som en mindreverdig uttrykksmåte, forteller varaordfører i Volda, Fride Sortehaug. Hun ble ikke tatt mindre på alvor om hun gråt under en diskusjon. Nå vil hun at damer skal slutte å unnskylde kvinneligheten sin.

8. MARS: Fride Sortehaug (V) inviterte damene i publikum til kvinnenettverket. Foto: Aina Helgheim

Fride mener det feminine avtrykket ikke er sterkt nok i politikken. Det klandrer hun både menn og kvinner for. – Vi vet at menn oftere stemmer på menn ved valg, men så gjør kvinner det også. Vi må slutte å anse den kvinnelige måten å være maktperson på, som dårligere, sier Sortehaug.

Maktkvinner mindre populært

Markedshøyskolen gjennomførte i 2015, en undersøkelse hvor de fortalte over hundre norske studenter en historie om en suksessfull karrierejeger. Halvparten av studentene ble fortalt  at hovedpersonen het "Hans", og resten fikk høre historien om "Hanna". Det var store forskjeller i hvordan studentene bedømte karrierejegeren avhengig av navnet. De mannlige studentene skapte i hovedsak forskjellen.

De kvinnelige studentene svarte at de likte Hans og Hanna like godt. Kun 24 prosent av mennene likte Hanna, og hele 75 prosent likte Hans. Mennene ville ikke jobbe for eller med Hanna, og de syntes hun var en dårlig forelder. De ga motsatt svar da de ble spurt om Hans.

ULIKT: Studentene likte karrierejeger Hans bedre enn Hanna, selv om de ble beskrevet helt likt. Illustrasjon: Agenda.

Rapporten ble kalt "Menn som ikke liker karrierekvinner", og kan kanskje delvis forklare hvorfor det fortsatt snakkes om et "glasstak". Fride Sortehaug ble overrasket da hun forstod at kjønnet hennes hadde noe å si for hvordan hun ble behandla. – Jeg hadde aldri tenkt på det, men da jeg begynte i politikken som syttenåring, skjønte jeg at det krevde litt mer av meg for å bli akseptert, sier hun.

Sortehaug beskriver et godt samarbeid mellom henne, ordfører Amdam og rådmann Sjurgård, men at det er annerledes når hun entrer mannsdominerte arenaer som styrerom i næringslivet. – På grunn av oppveksten min, lar jeg meg ikke pille på nesen, men det må jeg bevise for dem for å få respekt. Når de blir kjent med meg, går det greit, forklarer hun.

HANDLER OM MAKT: Hadia Tajik mener gutteklubben grei må være bevisst sine ringvirkninger. Foto: Arbeiderpartiet.

Handler om makt

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, gikk, i en kronikk i Aftenposten lørdag, hardt ut mot det hun kaller "gutteklubben grei". Hun forteller om en mannsdominert maktelite som eksisterer på mange arbeidsplasser, og som bevisst eller ubevisst holder kvinner unna viktige beslutninger. Dette handler ikke om et aversjon mot det kvinnelige, men om å beholde makt, skriver hun.

Fride Sortehaug er enig. Hun tror ikke menn i politikken ønsker å  holde kvinner utenfor, men at de vil holde typiske "kvinnesaker" borte fra dagsorden. – Tunnell og vei får mye oppmerksomhet fordi menn bryr seg om det, og menn har makt, sier Fride. Hun vil at kvinnenettverket skal være et sted hvor kvinner kan ta opp det de bryr seg om, slik at det kan komme på dagsorden.

Frida Gillberg (MDG) vil ha mennen med på laget for å få flere kvinner i kommunestyret.
Foto: Privat.

Likestillingskamp

Selv om Fride snakker mye om kvinners rolle, mener hun at dette ikke er en kvinnekamp, men en likestillingskamp. – Jenter kan kle seg i blått, men det er fortsatt sett som rarere at gutter kler seg i rosa. Likestilling skal gi større spillerom for alle, ikke bare noen, og da må vi ha mennene med på laget, sier hun engasjert. 

Frida Gillberg fra Ørsta MDG er enig. På forrige ukes kommunestyremøte etterlyste hun en mannlig politiker som kunne love å stå på for likestillingssaken. – Kan jeg få en kvinnepolitisk ambassadør her i dag? spurte hun sine mannlige kolleger i kommunestyresalen. Ingen meldte seg. 

Gillberg synes det er trist at det i dag finnes bare én kvinnelig ordfører på Søre Sunnmøre, og mener det bør tilrettelegges for at kvinner kan engasjere seg politisk. – Frides kvinnenettverk i Volda er et bra initiativ vi i Ørsta bør slutte oss til, sa hun fra talerstolen.