Dating i grenseland

– Det er ikke vanskeligere enn at gamle mannfolk liker unge damer.

SUKKER: «Knut» brukte først dating-siden for å finne prostituerte: – Kommunikasjonen er veldig grei. Du kan si hva du vil, og hva du har å tilby og vica versa.

I hele Norge finnes det menn som ønsker å spandere dyre gaver på jenter, mot at de tilbringer tid sammen. I Møre og Romsdal finnes det over 90 menn som er registrert på sugardaters.no. Nernett har snakket med en av dem.

– Det er inneforstått at jeg betaler for en frisørtime, sponser en vaskemaskin eller «whatever». Jeg bruker vel mellom 5 og 10.000 kroner på «Sugar dating» i måneden.

«Sugardating» er en form for forhold som handler om å koble unge og vakre, med eldre og rike personer. Ofte er det eldre menn som bruker mye penger på å være sammen med en ung og vakker kvinne. Reklame for nettsider som tilbyr tjenesten fikk hard kritikk denne høsten.

Var gift - kjøpte sex

«Knut» er en mann i midten av 40-årene bosatt i Møre og Romsdal. Første gang han prøvde ut nettsider for «sugardating» var mens han bodde med kona si. Han forteller at det i starten kun handlet om sex, og kjøp av prostituerte kvinner.

– I realiteten begynte det som rein prostitusjon. Jeg fant ut ganske fort etter et par, tre dater at det overhode ikke var noe for meg. Det var livssituasjonen min som fikk meg til å ty til sugardating. Jeg var i et langvarig forhold, og begynte å styre på med dette litt på si, forteller «Knut».

CHATTER: Nettsidene for «Sugardating» har egne chattetjenester. (Skjermdump: Sugardaters.no)

Fra 4-10.000 kroner for en time eller to  

Ifølge «Knut» selger de aller fleste som er registrert på sugardating-sider sex. Bare rundt ti prosent av de som er registrert på siden er interessert i det han kaller et «ekte» sugardating-forhold. Knut hevder at alt sexkjøpsloven førte til var å flytte markedet for sexsalg, fra gata til internett.

– Som mann kan man betale fra 4 - 10.000 kroner for en time eller to med en prostituert. Så kan jeg jo skjønne at det er fristende å selge seg, for det er snakk om mye penger.

AVTALER: Slik starter ofte samtalene inne på nettsiden. (Skjermdump: Sugardaters.no)

Tjenester som tilbyr «sugardating» bygger på tradisjonelle verdier som har eksistert i samfunnet lenge, mener pressekontakt i nettstedet sugardaters.no, Alexandra Zanet.

Zanet forteller at formålet med siden er å samle mennesker som er ute etter samme type forhold, og legger ikke skjul på at noe av det viktigste i en «sugar dating»-relasjon er det økonomiske aspektet. Likevel avkrefter hun at tjenesten fremmer en situasjon hvor sex blir kjøpt med gaver.  

Nettsidene som samlet «sugar daters» bruker tid på å fjerne profiler som fremgår som rene sex-annonser. Livekvel er sidene viktige kanaler for jenter som ønsker å selge seg.

– Det er veldig lett å se hvilke profiler som er opprettet av prostituerte. Siden gjør det lett å komme i kontakt med dem. Det er ikke lov å avtale sex inne på tjenesten, så da flytter man bare samtalen over på snapchat eller andre arenaer etter at man har opprettet en samtale, sier «Knut».

Du kjøper ikke bursdagsgave til en prostituert

På spørsmål om hva som skiller et «sugar dating»-forhold og prostitusjon trekker Zanet frem dette sitatet fra en av brukerne på nettstedet hun jobber for:

– Du kjøper en gave når «sugar babyen» din har bursdag, det gjør du ikke til en prostituert. Vi ønsker å fremme relasjoner som bygger på gjensidig respekt. De som treffer hverandre får en følelsesmessig tilknytting til hverandre, derfor kommer sex helt naturlig som i alle andre forhold. Skillet mellom prostitusjon og sugardating er at det er følelser for hverandre i sistnevnte, sier Zanet.

Loven er helt klar når det kommer til hva som regnes som kjøp av av seksuelle tjenester.

Leder for Pro Senteret, et nasjonalt kompetansesenter og hjelpetilbud for personer som selger eller bytter seg, Bjørg Norli, sier at sexmarkedet for lengst har flyttet seg fra gata til nettet. Ifølge henne er ikke dette en ny trend. 

Hun forteller også at det ikke er et ukjent fenomen at datingsider blir brukt til prostitusjon. Spørsmålet er i hvor stor grad det skjer. 

– Prostitusjon har alltid vært størst på “innemarkedet.” Før var det i blader og aviser med annonser, nå er det på internett. Dette markedet har alltid vært større enn salget på gata. Det er forbudt gjennom offentlig kunngjøring å tilby, formidle eller etterspørre prostitusjon, sier Norli.

Tjenester for å koble menn og kvinner i «sugardating»-forhold er store forretninger, og det finnes et titalls ulike nettsider som tilbyr tjenesten.

Bare i Møre og Romsdal har én av sidene over 80 menn som ønsker å ha et «sugardating»-forhold.

Kjæreste «light»

Akkurat med «sugardating» må man holde tunga rett i munnen, ifølge Norli, hvis man skal definere hva som er prostitusjon. Hvis det skal kalles prostitusjon må det være en klar avtale om et bytte mellom vederlag og seksuelle tjenester.

«CASH IS KING»: – Jeg chatter sikkert ti ganger om dagen med hun jeg er i et forhold med. Vi har mye til felles, og liker mye av de samme tingene. Hun pakker veldig inn hva hun vil ha, men jeg skjønner jo tegninga, sier «Knut». (Foto: Bastian Lunde Hvitmyhr)

– Man må huske at det ikke er ulovlig å ha tilfeldig sex heller, selv ikke etter at den ene parten eventuelt har spandert på den andre hele kvelden, forteller Norli.

Den største forskjellen på «sugardating» og prostitusjon er følelsene, mener både Knut og Zanet. Norli mener imidlertid at loven er klar.

– Faller aktiviteten innenfor det straffeloven definerer som prostitusjon spiller det ingen rolle hva slags følelser partene som er involvert måtte ha, sier Norli. 

Knut har nå, etter noen år på siden, gått fra å kjøpe seksuelle tjenester til å innlede han kaller «sitt første seriøse «sugardating»-forhold». Jenta han treffer er 20 år yngre og bor i en annen del av landet. Sammen drar de ut på dater, utenlandsreiser, men har også rolige kvelder på sofaen. Knut kaller det et forhold uten hverdag, hvor man slipper alle de dårlige sidene.

– Hvis jeg følte at hun jeg var sammen med nå, genuint ikke ville ligge med meg eller være sammen med meg, så hadde jeg ikke giddet å være sammen med henne heller. Vi trives i hverandres selskap. Det er jo en del av pakka at det strømmer litt økonomisk, det får nå være greit, sier Knut

– Men hun er billigere i drift enn det kona mi var, for å si det sånn. Så alt kan diskuteres.