Influensa-sesongen i full gang

Et saftig nys er ikke sjelden kost har man influensa.

Nå er Sunnmøre et av de områdene som influensaen herjer mest, og eldre er ekstra utsatt.

Nå er vi godt inne i vinteren og feber, slapphet, tørrhoste og hodepine har meldt sin ankomst hos mange. Når kroppen plutselig slår seg vrang, og nesen som en gang i tiden fungerte som pusteredskap har transformert seg til en foss av snørr. Denne utømmelige kilden av vann, proteiner, enkle sukkerarter og bakteriedrepende stoffer i skjønn harmoni. Da vet man at influensaen har meldt sin ankomst.

Eldre i faresonen

Årets influensa er av type A og den har vist seg å ramme eldre spesielt hardt. Det skal fortsatt ikke ha for store konsekvenser, men hvis man først blir syk kan man oppsøke lege for hjelp og veiledning. Har man kols, astma eller andre luftveisplager kan det være lurt å oppsøke legehjelp hvis man blir smittet. Også for gravide kan dette være lurt.

– Blir man  smittet så er også viktig  å få i seg nok drikke og få rikelig med hvile. Det tar vanligvis en ukes tid å bli kvitt viruset før man blir helt frisk, så ta tiden til hjelp, sier Karine Nordstrand som er lege ved folkehelseinstituttet.

Kom tidligere en antatt

Vanligvis pleier influensasesongen å starte i midten av desember, men i år var et unntak fra den trenden.
– Vi har i år sett at influensaforekomsten var å spore mye tidligere enn antatt. Allerede i midten av November var utbruddet av influensa kommet, da spesielt på Østlandet. Man så at influensautbruddet nådde en topp ved nyttårstider, noe som også er veldig tidlig. Vi pleier å se at utbruddet når sitt høyeste punkt i vinterferieukene.

Frykt ikke 

Vi er nå midt inne i den verste influensasesongen, men det er mye du kan gjøre for å unngå å bli smittet av den plagsomme betennelsen. Karine Nordstrand fra folkehelseinstituttet sier til Nærnett at for å slippe den verste smittefaren kan man blant annet unngå mye ved å opprettholde en god håndhygiene.

– Er man våken på å vaske hendene jevnlig, og generelt opprettholder en god hygiene er mye gjort.

Influensa smitter når man puster dråper med virus fra andre som er smittet. Det er det som kalles nærdråpesmitte.

Kjerringråd

Det finnes mange råd og tips der ute om hvordan man kan bli kvitt influensaen raskt og effektivt. Noen mere utradisjonelle enn andre. Her har vi samlet noen som man kan prøve hvis man er lei vanlige metoder, og har prøvd alt.

  • Å ta et fotbad med sennep
  • Tygg varme tyttebær
  • Svelg 20 hele pepperkorn
  • C-vitamin sjokk(få i deg masse C-vitaminer 4-5 ganger om dagen)

Om disse kjerringrådene har noen legende effekt gjenstår å se.

–  Jeg er usikker på om noen av disse metodene har noen legende, eller lindrende effekt, det finner i hvert fall ikke noen forskning som underbygger dette. Men for all del så skader det jo ikke å prøve, sier Karine Nordstrand til Nærnett.

se https://www.fhi.no/sv/influensa/sesonginfluensa/influensa---faktaark-/ for mere info.

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon
  • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
  • Alle fra og med fylte 65 år
  • Barn og voksne med:

 diabetes, type 1 og 2
 kronisk lungesykdom (inkludert astma)
 kronisk hjerte- og karsykdom, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
kronisk leversvikt
kronisk nyresvikt
kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
nedsatt immunforsvar
svært alvorlig fedme (kroppsmasseindeks (KMI) over 40)
annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege