Aldri mer influensa 

Influensatips

Det er høysesong for influensa, noe som går utover mange. FOTO: Henrik Røyne

Man setter ofte ikke pris på å ha frie neseganger, før man merker man er tett i nesen. Her er noen gode råd fram imot årets influensasesong.

Influensa er i disse dager et hett tema, og det er mye forvirring rundt hvordan å takle influensasyke. Seniorrådgiver på Avdeling for influensa i Folkehelseinstituttet, Ragnhild Tønnesen, hadde dette å si om saken.

Ragnhild Tønnessen, seniorrådgiver på Avdeling for influensa, Folkehelseinstituttet

– Vaksinasjon av personer i risikogruppen før sesongstart er det aller viktigste, men kan også tas underveis. Hyppig håndvask, og å hoste i albuekroken istedenfor håndflatene, er viktige vaner som kan bidra til å redusere smittespredning.

Ragnhild vil ikke peke ut noen spesielle matvarer som kan kurere influensa, men oppfordrer til å ta hensyn til andre som kan være sårbare for å utvikle alvorlig influensasykdom. 

– Hvis du hoster og nyser, så bruk albuekroken, og hold om mulig litt lenger avstand til andre enn vanlig. 

Likevel fins det enkle grep som kan påvirke hvordan kroppen din takler årets sesong. 

APPELSIN

Appelsin har et høyt innhold av vitamin C, kalsium, og mange andre stoffer som bidrar til å styrke immunforsvaret. Fint alene - men kan også brukes i smoothie, gjerne med annen helsefremmende frukt som banan og blåbær. Les mer dette her.

MØRK SJOKOLADE

Høyt kakaoinnhold og mange andre stoffer som er bra for immunforsvaret er god nok grunn til å unne seg en moderat mengde mørk sjokolade. Det kan dog bli for mye av det gode - anbefalt mengde per dag er 20-30 gram. Les mer om dette her.

Om du så er bitt av basillen, er det et par ting du kan gjøre for å bli kvitt den fort, kanskje til og med over natten.

HVITLØK

Hvitløk går for å være et naturlig antibiotikum. Til tross for høy fare for dårlig ånde - har du gode odds for å bli kvitt sykdommen dersom du spiser rå hvitløk. Varm melk, honning og ett eller to fedd hvitløk vil hjelpe til å rense halsen, og blir anbefalt på det varmeste. Om du steker hvitløken mister den sine helsefremmende egenskaper. Les mer om dette her.

SVETT DET UT

Er du syk, og orker å bevege deg ut av senga, kan en tur i din lokale badstue være veldig gunstig for å kvitte seg med influensa. Når du begynner å svette, og blir utsatt for høye temperaturer, aktiveres kroppens forsvarsmekanismer - og kroppen jobber derfor hardere mot sykdommen. Det kan derfor være mot sin hensikt å ta febernedsettende, siden dette kan gjøre at kroppen ikke jobber like hardt for å bli frisk. Les mer om dette her

UNNGÅ KALDE FØTTER

Å ha kalde føtter er vitenskapelig bevist å kunne gjøre deg syk. Det er derfor lurt å bruke tykke sokker, og vurdere anskaffing av tøfler. Les mer om hvordan kalde føtter kan gjøre deg syk her.