– Jeg gleder meg over økt støtte til KrF

– Jeg gleder meg over økt støtte til KrF

Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad er klar for å diskutere samarbeidsspørsmål på medlemsmøte i Ålesund i kveld. Foto: Andreas Søvik Helgeberg

ÅLESUND: Godt over hundre partimedlemmer var tilstede under kveldens medlemsmøte i Møre og Romsdal KrF. 

– Hver minste detalj skaper en enorm oppmerksomhet, samme hva vi gjør i Krf. Det gir oss en unik mulighet til å løfte de politiske sakene. Og jeg tror veldig mange ser at vi trenger et verdiparti i norsk politikk som løfter de store spørsmålene som ikke bare handler om kroner og øre. Men de reelle viktige verdiene, sa Hareide da han møtte pressen før møtet i Ålesund i kveld.  

Han understreket av flere nye målinger viser at det er en økt oppslutning som preger partiet nå.

– Jeg gleder meg over det, sier Hareide.

Knut Arild Hareide og nesteleder Olaug Bollestad holdt hver sin tale på medlemsmøtet i Møre og Romsdal KrF. Deretter blir det debatt om partiets veivalg med de vel over hundre fremmøtte partimedlemmene. Møtet holdes for lukkede dører.

Landsstyret i KrF har innstilt på at partiet på det ekstraordinære landsmøtet 2. november først skal stemme om de skal gå i regjering til høyre eller til venstre. Deretter følger en avstemming om de skal fortsette som før. Denne voteringsrekkefølgen har skapt strid i KrF.

– Statsministeren mener du utfordrer tilliten til det politiske systemet hvis du feller regjeringen og kaller det et maktbehov og mangel på demokrati. Hva tenker du om det?

– Det er ikke riktig. Ved valget i 2017 var det et klart flertall som ble valgt inn på Stortinget som ikke ønsket Frp i regjeringen. Og i regjeringen Solberg sitter jo Frp nå. Så derfor har ikke den regjeringen et reelt flertall bak seg. Fordi vi pekte på Erna Solberg under den forutsetningen at hun skulle velge sentrum, og ikke Frp, så var det ikke naturlig å felle regjeringen rett etter valget. Men det er jo tydelig. Vi lovte velgerne en regjering uten Frp og i Erna Solbergs regjering sitter nettopp Frp.

– Blander Statsministeren seg inn i KrFs interne prosesser?

– Det er litt spesielt at statsministeren har sagt at hun ikke vil legge seg inn i denne interne prosessen i KrF. Vi har bedt alle parti å la dette være en prosess KrF skal eie, det tror jeg er viktig for legitimiteten. Så jeg håper at Erna Solberg står for det første hun sa: At dette er en prosess KrF skal få lov til å eie.

LES OGSÅ: Ulike syn blant lokallagene

LES OGSÅ: Splid innad i KrF

Det ekstraordinære landsmøtet 2. november avgjør en av tre mulige utfall:

  • KrF forblir i opposisjon.
  •  KrF går inn i dagens regjering med Høyre, Fremkrittspartiet og Venstre med Erna Solberg som fortsettende statsminister.
  •  KrF danner ny regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet med Jonas Gahr Støre som statsminister.

Møre og Romsdal får tolv delegater til landsmøtet. Hvem disse delegatene blir, bestemmes under det ekstraordinære fylkesårsmøtet 27. oktober. Foreløpig er det disse tolv som er innstilt:

Randi Walderhaug Frisvoll (Fylkesleder Møre og Romsdal), Svein Atle Roset, Ellen Schiøtt, Harry Valderhaug, Arild Iversen (Volda KrF) , Else Karin Jacobsen, Henning Holsvik (leder KrFu, bosatt i Volda), Simon Molvær Grimstad, Knut Støbakk, Ingunn Karijord, Annika Indregaard, Liv Johanne Opstad.

I dag ser det ut til at hele syv av disse tolv mulige delegatene vil støtte at KrF går inn i Erna Solbergs regjering.