Har fjernet antihomo-paroler: – Vi ønsker at alle skal føle seg velkommen i helgens Jesus-marsj

Hans Reite

IKKE ENDRET MENING: Pastor Hans Reite (65) har ikke endret sin mening på hva som er synd, men er enig i at anti-homoparolene må droppes i årets Jesus-marsj i Ørsta og Volda. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

Pastor Hans Reite (65) og Nytt Livs Senter har vært mye i vinden for å være homofobisk. 7. september trekker menigheten til gatene igjen. Denne gangen er budskapet mindre politisk.  

ØRSTA: I helgen går Nytt Livs Senter «all in». Både i Volda og Ørsta vil de toge for å markere en hyllest til han de kaller verdens frelser, Jesus. 

– Jeg har de samme meningene som før, og står for det jeg har sagt, understreker Hans Reite over en kopp kaffe i stua hjemme hos seg. 

Tidligere har togene som pastoren har gått i bresjen for, vært for å markere en motstand mot Pride-feiringen og hva det står for.

Ved siden av sitter Elin Torkildsen (38). Hun er frivillig og forkynner i samme menighet. Hun har vært med å arrangere, og skal selv holde appell under lørdagens marsj.

Elin Torkildsen og Hans Reite
STÅR SAMMEN: Det skiller 27 år mellom Hans Reite (65) og Elin Torkildsen (38). – Vi er ser ikke likt på alt, men vi står sammen om evangeliet, sier Reite. (Foto: Niclas Bergh Bugge) 

Elin forteller at det var viktig for henne at parolene om homofili skulle holdes utenfor denne gangen. 

– For meg blir det veldig politisk, og jeg syns ikke politikk har noe å gjøre i en Jesus-marsj, sier hun. 

Hans Reite
VIL FRELSE: – Mange tror at jeg er fordømmende, men jeg er en myk mann. Jeg er her for å frelse,  sier Hans Reite. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

Reite er litt uenig med Torkildsen. Han ser ikke på anti-homoparolene som politisk. 

– Jeg ser på homofili utfra hva som står i bibelen, men jeg syns det er greit at parolene ikke er med i år, sier Reite. Han håper det åpner for at flere vil være med. 

– I fjor var vi jo så få i toget at vi klarte nesten ikke bære alle parolene, ler han. 

Torkildsen forteller at ikke alle var enig om at parolene mot homofili skulle være med i Jesus-marsjen i 2018. Hun var en av de, og valgte derfor og ikke delta. I år, sier hun, er menigheten enig om at parolene ikke skal være med. 

Elin Torkildsen
GLADKRISTEN: Elin Torkildsen (38) sparte verken på smilene eller lovordene om Gud da Nærnett møtte henne for å snakke om lørdagens Jesus-marsj. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

Ønsker å fronte Guds kjærlighet 

– Vi ønsker at marsjen skal være en vesignelse med lovsang. Og vi ønsker å forkynne om hvor god Gud er, ler hun. 

Torkildsen forteller at de denne gangen ønsker å fronte Guds kjærlighet. Hun mener at menigheten ikke har rett til å fordømme andre, og at det kun er Herren selv som har makt til det. 

Viktig at man tør å være synlig

Nytt Livs Senter har program både i Volda og i Ørsta på lørdag. 

– I Ørsta vil vi være tilstede å ha tid til å prate med folk. Vi kan be forbønn for de som ønsker det. Men vi ønsker ikke å presse oss på, sier Torkildsen.

Hun forteller at flere kristne har tatt kontakt og er usikre på om de tør å være med etter fjorårets marsj, noe hun sier at hun forstår. 

Likevel mener Torkildsen det er viktig at kristne også tør å være synlige. Blant annet derfor mener hun at marsjen på lørdag er viktig. 

– Jeg håper at folk kommer hvis de er nysgjerrige, og at de ikke gjør seg opp en mening på forhånd. Og alle er velkommen, avslutter Torkildsen.