– Det krever mye tid, men det er ufattelig gøy

jon Olav

Tidligere i år vant Jon Olav Sandal (23) fra Barstadvik, bedre kjent som artisten JON OLAV, en av landets største musikkonkurranser. Veien fra å spille på Studenthuset Rokken til å bli Årets Urørt har vært både lang og kort, og nå er han ute med sitt første album kalt “Ung Poesi”. 

– Tittelen gjenspeiler den unge sinnstilstanden jeg har hatt når jeg har skrevet dette albumet. Det er også kanskje litt typisk ungt å tenke at det en driver med selv er poesi. Jeg vet ikke om tenker at det jeg driver med er poesi, men det klang godt. Jeg likte tittelen, så da ble det det, forteller JON OLAV.

En halv time eller et halvt år

Det varierer hvor lang tid det tar for Ørsta-artisten å skrive låtene sine. Uansett ligger det mye arbeid i tekstene. 

– Da jeg skrev låtene til “Ung Poesi” var det på en måte et poeng at det ikke skulle være for prosessert, men noen av låtene har vært gjennom ganske mange revideringer. Det er veldig vanskelig å svare på hvor lang tid det tar å lage en låt. En låt kan i seg selv være ferdig på en halv time eller et halvt år.

ung poesi Jon Olav
Debutalbumet "Ung Poesi" kom ut 14. september. FOTO: Sesong 1 

Hvordan har du utviklet deg som tekstforfatter?

– Da jeg var yngre så skrev jeg ganske kleine tekster, men akkurat nå tenker jeg ikke at det er så veldig kleint det jeg skriver. Jeg har helt klart utviklet meg i en mer moden retning, men det kan jo hende at jeg kommer til å synes det jeg skriver nå er kleint om ti år igjen, sier han.

Fra Rokken til URØRT

For ett og et halvt år siden spilte JON OLAV på “Discover Wednesday” på Rokken, et arrangement der ukjente artister fikk vise seg frem. Nå er han den nyeste vinneren av URØRT, og han forteller at det har vært en overraskende kort reise.

– JON OLAV-prosjektet var bare en impulsiv greie. Jeg og noen kompiser hadde spilt sammen i Danmark på en konsert, og det gikk ganske bra. Vi tenkte “vi spiller inn et album, så gir vi det ut”. Vi ga ut “Hei Erna”, og etter den utgivelsen har det gått veldig fort. Av og til er det litt, kanskje ikke slitsomt, men krevende å henge med i svingene. Det er veldig mye jobb, og det krever mye tid, men så er det ufattelig gøy også, forteller han.

Ønsker endring

Ikke lenge etter starten på prosjektet vant JON OLAV tittelen som Årets URØRT i mars i år med låta “Hei Erna”. Låta ble skrevet før stortingsvalget i 2017, og teksten er preket av stikk til statsministeren og rop om endring i klimapolitikk. 

– Jeg liker ikke så godt populisme, og da jeg skrev låta var det mye valg omkring. Da tenkte jeg at det hadde vært gøy å bruke populistiske virkemiddel i en sang som har et godt budskap, og dermed bruke deres egne våpen mot dem. Det kunne være gøy å være litt provoserende, og kanskje ... ikke kontroversiell, men jeg tror det var litt uforventet, at folk ikke har hørt før det jeg gjorde akkurat i den settingen. 

Selv om låta er pakket inn i en lett fordøyelig pop-emballasje, er JON OLAV seriøs med sitt klimapolitiske budskap.

– Populisme er et artig virkemiddel, å gi stikk til folk og “namedroppe” statsministeren. Likevel ligger det ganske naturlig i det jeg skriver at jeg faktisk ønsker endring, spesielt med miljøet. Der må det jo skje ting hvis det skal gå bra.

Tror du låta hadde hatt en annen skjebne om Erna ikke vant valget?

– Det er veldig vanskelig å svare på. Den fikk jo en liten “revival” akkurat da valget var over, og det er ikke sikkert at det hadde skjedd hvis Erna ikke hadde blitt statsminister. Kanskje det hadde tatt enda mer av, at det hadde blitt litt mer “morna Erna”, som den morna Jens-greia. Kanskje nettet hadde reagert...

Hva er neste steg?

Det første som er planlagt med et ferskt album ute er en rekke konserter. Hva som skjer etterpå har han ikke helt bestemt seg for.

– Jeg vil bare skrive masse ny musikk og se hva som skjer. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre på neste plate, men jeg har lyst til å gjøre noe gøy i hvert fall.

Kommer du tilbake til Volda snart?

–  Jeg håper det. Jeg vet ikke når det blir, men jeg har veldig lyst til å komme tilbake, avslutter JON OLAV.