Kafé1919 på Høddvoll åpnet 

Kafè 1919

HØY TRAFIKK:  Det var til tider svært hektisk på kjøkkenet før åpningen 16.00. Foto: Torgeir Knutsen

Hødd og Ulstein samarbeider slik at innvandrere kan lære seg norsk.

Gjennom matservering skal en gruppe innvandrere få lære seg norsk. I går åpnet «Kafé 1919», et samarbeidsprosjekt mellom Ulstein kommune og Hødd IL. 

Det er den  afghanske retten «Kabeli Palao» som har fått æren av å pryde menyen første åpningsdag. Kokken er Maryam Rahimi fra Afghanistan. 

INTERNASJONALT: Maryam viser frem den store gryta med Kabeli Palao         foto: Torgeir Knutsen

Maryam skal sørge for at gjestene ikke går sultne fra kaféen. Hun er en av tre som skal være der som en del av norsklæringen.  

– Jeg skal være her hver onsdag. Det er en bra jobb hvor jeg får lage mat, også må jeg være med å vaske etterpå, sier Maryam fornøyd.

Viktig for videre arbeid

Sami Razouk er fra Syria. Han er tidligere bosatt i Nord-Norge, men bor nå i Ulsteinvik. Han tror denne jobben kan være inngangen til videre arbeid. 

ENGASJERT: Rouzak er klar for å ta i mot gjester på Høddvoll.   foto  Torgeir Knutsen

– Det er veldig sosialt å få komme hit å møte mennesker. Tror også det kan få hjulpet meg videre i jobblivet, nå som jeg får lært meg norsk, forteller Rouzak. 

Mannen med det store halskjedet

Det var god trafikk under første dagen. Blant familiene som hadde tatt turen, satt en sulten ordfører.  Knut Erik Engh (Frp) var fornøyd med hva de har fått til på klubbhuset.

 – Jeg tenker at dette er et kjempe positivt tiltak. Håper dette kan fremme integreringen av flyktinger i kommunen.  Det er viktig at de får en sjanse til å prøve seg. Nå får de vist til resten av inbyggerne at de vil, og kan være en del av samfunnet vårt, sier ordføreren. 

Selv om retten var en smule ukjent, er ikke dette siste gang ordføreren tar turen. 

– Ikke for sterk, veldig smakfult. Veldig godt og ett nydelig måltid. Jeg lover å spise her igjen, forteller han. 

TOMT: Matfatet til ordføreren sto tomt etter besøket.        foto: Torgeir Knutsen

Forsøk nummer to 

Prosjektleder André Gardshol ser med godt mot fremover på prosjektet. Dette er andre gang Hødd prøver seg på kafeen. Med det nye prosjektet tror han at dette kan vare.

–  Vi gjorde en del en del erfaringer når vi prøvde i mai.  Nå har vi fått et samarbeid med kommunen, slik at vi kan utvikle prosjektet videre, forteller Gardshol.

– Dette er en naturlig møteplass, Hødd er en stor samfunnsaktør, og vi vil gå frem som ett godt eksempel. Viktig at vi er med på å ta ansvar for integreringen, sier han videre. 

VELKOMMEN: Hver onsdag kan du velge mellom internasjonal, eller norsk mat. Foto: Torgeir Knutsen

Hødd, flott for langreiste 

Kristine Dale, folkehelsekordinator er en av de som har ansvaret for prosjektet fra kommunen sin side. Hun tror det er viktig for personene som nå skal få jobbe frivllig på Høddvoll. 

– Det er en utrolig viktig for identitet og tilhørighet til Ulstein, Hødd er en stor aktør i kommunen. Det er ikke lett når man kommer langt fra og bli kjent med folk. Der er Hødd en flott arena, utdyper Dale. 

 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda