Kan være dødelig

bilde

Flasker og bokser som dette kan komme i fôret til dyra og gjøre stor skade. Foto: Skjermdump fra Facebook

Søppel og flasker som ligger langs veikanten, kan komme inn i fôret til dyra. Det kan føre til døden. 

Maria Nikkinen Rørstad er forbannet. Den selvutnevnte barnevernspedagogbonden fra Skjåstaddalen i Ørsta plukker ukentlig opp tomflasker og bokser fra grøfta, og har nå sett seg lei. ​

-De ligger der nesten hver gang jeg går på tur langs veien.

Fremmedlegemer kan være dødelig. Både for mennesker og dyr. Rørstad sier hun har sett masse rart i dyrenes avføring. Plast og andre ting som de firbente har svelget og fått i seg, og som fordøyelsessytemet ikke vil ha. Søppel langs veien er et kjent problem i hele Norge, men Rørstad synes det er synd at det også er et problem ute i distriktene.

– Man skulle ikke tro at det var et problem her inne. Dette er ikke en gjennomfartsvei, og skal du til Bjørke skal du dit av en grunn.

Som et forebyggende arbeid går hun ofte langs veien og plukker opp flasker og søppel. Men etter å ha plukket opp andre sine flasker og søppel i flere år, og på tirsdag så hun seg lei.  Rørstad gikk en tur langs marka, og da rant begeret over. 

Skjermdump fra Maria Nikkinen Rørstad sin Facebook tirsdag 12.09

– Jeg følte det var på tide å si fra, forteller Rørstad.

Forsker Aashild Taksdal Randby ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås mener dette er et problem, men tør ikke å si hvor utbredt det er.

– Vi har en sykdom i Norge som heter kvast, som egentlig er helt unødvendig at vi har. Drøvtyggerne får i seg noe som er spisst, dette kommer inn i vomma, som er den største magen til kua, og gir sårskader. Som er resultat av dette, spiser ikke og vokser ikke dyra som de skal.

– Det burde være en selvfølge at folk ikke kaster ting rundt seg. Her er det en slags oppdragelse som trengs.

Rørstad sier avslutningsvis at dette problemet er kjempetrist, og hun mener en mulig løsning kan være å øke panten på flasker og bokser.

Kvast, fordøyelsesforstyrrelse hos storfe. Er nokså vanlig og skyldes at skarpe ting, spiker, ståltrådbiter o.l. som opptas med fôret, havner i nettmagen. Når denne kontraherer seg, kan gjenstandene skade eller stikke gjennom nettmageveggen, eventuelt også gjennom mellomgulvet. Resultatet kan være alvorlig betennelse i buk-/brysthinne, eventuelt med dødelig utgang. Symptomene er plutselig opphørt etelyst, uregelmessig eller opphørt drøvtygging og tegn på sterke smerter. Ikke sjelden forsvinner symptomene etter noen dager, men kan komme igjen ved alvorlige komplikasjoner. Operasjon er ofte aktuelt.

kilde: snl.no/kvast