Bjørn André Rebbestad lever uten vindu 

- Det er kjipt å fryse

Mange av vinduene i Røyslidvegen har treplater i stedet for glassruter. FOTO: Andreas Håkonsen

De kommunale boligene i Røyslidvegen i Volda utsettes stadig for hærverk. Beboere lever uten glassruter i ukesvis, og fryser. Kommunen har planer om mer robuste boliger i fremtiden.   

 

 

- Det at dagslyset ikke kommer inn, er ikke så ille. Men det er kjipt å fryse. Det sier Bjørn André Rebbestad, som bor i et av husene i Røyslidvegen. Han sier at han har levd uten ruter i én og en halv måned. I stedet for ruter har kommunen satt inn store treplater. ​

Bjørn André bor på en plass politiet kjenner godt. - Våre patruljer rykker ofte ut til disse boligene. Vi er der hver måned. Da gjelder det som regel bråk, melding om skadeverk, annet. De som bor der har spesielle behov for tilsyn og oppfølging. Av og til må politiet dit for å regulere. Det sier Guttorm Hagen, lensmann i Volda og Ørsta.

Det har vært en del tilfeller av hærverk i Røyslidvegen, og spesielt i det siste, forteller Kjell-Magne Rindal, som er eiendomssjef i kommunen. - Ruteknusing er en utfordring, legger han til.

Hvor lang tid tar det før nye ruter er på plass?   

- Det kommer an på arbeidskapasiteten, hvor mange ruter som er knust samtidig, og bestillingstid. Men, det pleier vanligvis å ta en tre-fire uker.  

Rindal kjenner ikke til tilfellet til Rebbestad, men kan ikke utelukke at denne typen situasjoner oppstår. Han synes imidlertid det er uheldig at beboere går så lang tid uten skikkelige vinduer. Eiendomssjefen legger til at de ikke kan drive å skifte ut ruter til evig tid, men at de må tenke nytt, og se på ruter som ikke er så lett knuselige.

Trond Barstad, driftsleder for forvaltning, drift og vedlikehold i kommunen, fremhever at det er bestillingstiden som tar tid. - Når vi først får rutene, eller vinduene, tar det ikke lang tid før de er montert. Men det tar jo litt tid å bestille og frakte vinduene. Det kan ta noen uker.    

Robuste boliger

I Volda kommune er man i gang med planlegging av nye og mer hardføre boliger for mennesker som er tungt inne i ruspsykiatrien.  

- Byggene i Røyslidvegen skal totalrenoveres. Vi har allerede starta å rive det bakerste bygget i Smalbakken innvendig. Vi er på tegnebrettet i planleggingsfasen. Vi ser for oss et positivt boområde, med universell utforming. Det skal være et fint område, slik at folka som bor der har lyst til å holde det fint og rent. Vi håper at de kommunale boligene vi planlegger skal bli et forbilde, en mal å bygge slike områder etter, forteller eiendomssjef Rindal.     

Enn så lenge må altså beboerne i Røyslivegen ta til takke med de boligene, og de rutene, de har.

Driftsleder Barstad kan imidlertid betrygge Bjørn André - de nye rutene er ankommet Furene og vil snart være på plass i hans bolig i Røyslidvegen.