Her er hovedkilden til Voldas fiskebestand

Store deler av Voldas fiskebestand stammer fra kjelleren på ungdomsskole.

Bak den hvite døren til klekkeriet slår en lukt imot oss, en blanding av støv og vann. Belysningen i klekkeriet er dunkel. På veggene er det tegninger av laks. I et hjørnet innerst i rommet, står det flere hover.

Daglig sjekk

Tre ungdomsskoleelever og Fiskeutvalget i Volda styrer klekkeriet. Håkon Heltne på 14 år, er en av de som har ansvaret for fiskeyngelen.

– Vi er innom hver dag for å se etter fiskene. Da fjerner vi fisker som er syke eller døde. Det er viktig å kontrollere at fiskene har det bra, at de er friske og fine, sier Håkon.

Tilfeldighet

Fisking er Håkons store lidenskap, det synes når han viser oss rundt. Likevel var det tilfeldig at han endte opp med ansvaret for fiskeyngelen, sammen med blant annet Knut Magne Aarseth, fra Fiskeutvalget.

– Vi var en gjeng som var ute og fisket, da vi traff Knut Magne. Han spurte om vi ville være med på dette, og vi takket ja. De voksne er veldig inkluderende og tar oss med på fisketurer. De andre ungdommene som er med er også veldig hyggelige.  

Klekker i hopetall

Inne på klekkeriet er det flere baljer, med rundt 5000 fiskeyngeler i hver. En stamfisk av hvert kjønn blir fisket og fraktet til klekkeriet. Her blir eggene befruktet og klekket i kjelleren, men ikke alle kommer så langt.

- Det hender at vi finner både død fisk og ubefruktede egg i baljene, forteller Håkon.

Han oppdager raskt en livløs fisk, og et ubefruktet egg i to av baljene. Håkon henter et rør som suger opp fisken og egget.

Håkon Heltne (14) jobber daglig på klekkeriet.

Eksklusiv kjeller

Det er kun de som jobber her, som får lov til å gå på klekkeriet. Kjelleren er «adgang forbudt» selv for lærere ved skolen, og ikke alle elevene vet om plassen.

– Bare vi som jobber her har tilgang, sier fiskeentusiasten.

Håkon liker mange ting ved jobben i klekkeriet, men noe skiller seg ut.

– Det morsomste er å føle at jeg gjør et viktig arbeid. Når vi slipper fisken ut i elvene, føler vi at vi utgjør en forskjell. Det er også kjekt å fange stamfiskene.