Tilbake i Volda for å holde foredrag

klimaaktivist

Mari Halse Einang tok nattbussen fra Oslo til Volda i dag. Torsdag og fredag holder hun foredrag om klimaet. FOTO: Annabelle Sørensen

Mari Halse Einang (23) fra Volda flyttet til Oslo da hun ble nestleder i Changemaker Norge. Hun er nå tilbake for å holde foredrag om miljøendringene og skolestreiken for klima. 

Einang er nestleder i Changemaker Norge, samtidig som hun jobber i en økologisk dagligvarebutikk og cafè i Oslo. Hun har vært aktiv i Changemaker Norge siden hun var 15 år gammel, og for ca. ett år siden ble hun nestleder.

– Da jeg var 15 år starta søstera mi og noen venner av henne ei lokalgruppe for Changemaker Norge her i Volda, så jeg hadde egentlig ikke annet valg enn å bli med og engasjere meg, sier hun og ler. 

Denne organisasjonen hun er med i fokuserer på veldig mye, blant annet utviklingspolitikk, global helse, fred og klima. Maris fokus er i hovedsak på sistnevnte. 

Interessen har alltid vært der

Einang forteller at hun alltid har hatt et engasjement for klimaet, og spesielt for isbreer. Da hun var mindre brukte hun og familien hennes å reise til blant annet Jostedalsbreen. 

– For hver gang vi kom dit så vi at den hadde krympa. 

Videre sier hun at interessen hennes vokste til at hun forsto hun kunne være med å påvirke miljøet i en positiv retning. 

Hva kan man gjøre?

Man hører stadig vekk at man kan spise mindre kjøtt og reduserer bil- og flyforbruken, men Mari mener det viktigste er å engasjere seg politisk. Hun forteller at hun selv sluttet å spise kjøtt for sju år siden, men at det er hennes politiske engasjement som har hjulpet mest. 

– Det handler mye om å spre sine meninger rundt om på for eksempel sosiale medier. Å dele sine tanker rundt dette temaet.

Hennes hjertesak

Selv om hun bryr seg om veldig mye, er det klimafordrevne som er hennes hjertesak. Engasjert og bekymret forteller hun at de som har minst må flykte fra sitt hjemsted. At de ikke har noen form for beskyttelse, og at vi bør hjelpe dem. 

Når vi spør om hvordan hun tenker verden vil se ut om 30 år sier Einang at hun frykter det blir verre enn forventet. Hun legger likevel til at hun har en tro og et håp på at det kan gå bra, men at det spørs hvilke tiltak som blir satt i gang. På mandag skal hun møte utviklingsminister, Dag Inge Ulstein, for å snakke skolestreiken og hvilke tiltak regjeringa må gjøre for klimaet.

– Hvor lenge tenker du å kjempe for dette?

– Så lenge jeg må, konstaterer Mari Halse Einang. 

Torsdag holder hun et foredrag under X2-festivalen om klimastreiken, og på fredag et på Det Grøne Treet om klimarettferdighet. 

Les mer om X2: Siste innspurt før X2
Kontroversiell artist til X2

 

Se også Nærsynets reportasje!