Ny standard på bankkort

kontaktløs betaling

"Bølgesymbolet" tilsier at det ikke er behov for å sette inn kortet. Foto: Bernhard Moe Nyquist

Om du har fått nytt bankkort i løpet av de siste tre årene, er det stor sannsynlighet for at kortet ditt har anlegg for kontaktløs betaling.

Visa og MasterCard krever at alle kort og kort-terminaler i Norge skal fungere for kontaktløs betaling innen 31. desember 2019. Kontaktløse funksjoner vil hos utvalgte leverandører være uunngåelig, noe som kan vise seg å være uheldig for de som finner det lite attraktivt.

cecilie skjennald dnb
Cecilie Skjennald, kommunikasjonsrådgiver i DnB
Foto: Stig B. Fiksdal

– Vi har dessverre ingen løsning for reservasjon mot kontaktløs funksjon i kortene som støtter denne teknologien, forteller Cecilie Skjennald, kommunikasjonsrådgiver i DnB til Nærnett.

Moderne bankkort skal tilby kontaktløs betaling på beløp opp mot to hundre kroner, men til tross for at man ikke lenger vil trenge å bruke pin-koder, har antall svindler forbundet med bankkort sunket.

– Vi ser generelt lite svindel i sammenheng med kontaktløse kort. Det har sannsynligvis sammenheng med at beløpene man kan få ut er svært små målt opp mot risikoen eller straffen for å bli tatt, sier Skjennald.

Hos enkelte banker vil du måtte bytte kundeprogram for å reservere deg mot kontaktløs betaling. Reservering mener dog Skjennald det er lite grunn til.

– Erfaringene fra Storbritannia, der kontaktløse kort har vært i omløp lenge allerede, tilsier at kontaktløse kort ikke er utsatt for tyveri og svindel i større grad enn tradisjonelle kort, snarere tvert imot, legger hun til.

Det høyeste tillatte beløpet du kan bruke uten PIN-kode er kr 200,- per transaksjon, likevel vil du kunne tappe et kort for totalt 600,- før neste terminal vil be deg om å taste inn kortets tilhørende kode.

– På vei mot et samfunn uten kontanter

Til tross for liten fare for svindel, oppfordrer Datatilsynet til varsomhet rundt den stadig økende digialiseringen.

Atle Årnes Datatilsynet
Atle Årnes, Fagdirektør, teknologi,
Datatilsynet  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– På sett og vis er dette et steg i retningen et kontantfritt samfunn, som ikke er utelukkende positivt, forteller Atle Årnes til Nærnett.

Årnes viser til kundeklubber som ber deg registrere kort- og personopplysninger for å peke på hvorfor du burde være forsiktig med handlevanene dine. 

– Kundeklubber som kartlegger kjøpevanene dine forekommer oftere enn før. Personvernsmessig anbefaler vi å veie opp hva du får ut av disse klubbene, opp mot hva du ofrer av personopplysninger, sier Årnes.