— Det er bedre med et sunt brødmåltid enn næringsfattig varmmat

FISKEKAKER: Simon Andrè Ytrestøyl, Silje Bøen Nygård og Signe Bøen Nygård forsyner deg med fiskeburgere ved Bratteberg skule. Foto: Iris Alm

Det er opp til skoler og fritidsordinger over hele landet å passe på at maten de serverer er sunn og variert. I Volda kommune er det ingen som sjekker at maten faktisk er det. 

Halvparten av norske foreldre mener at maten barna får på SFO ikke er sunn nok. Det viser en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet. Skoler og fritidsordninger over hele landet skal følge de nasjonale og faglige retningslinjene for mat og måltider i skolen. Oppvekstsjef i Volda kommune, Per Ivar Kongsvik, sier at kommunen ikke sjekker om skolene følger retningslinjene.

– Vi kontrollerer ikke at skolene følger retningslinjene, men jeg kjenner meg trygg på at våre barn i skolefritidsordningen får servert det som er innenfor det som er bestemt nasjonalt, sier Kongsvik. 

Klinisk ernæringsfysiolog ved Ulstein kommune, Kari Brandal, sier at det er viktig at skolene serverer næringsrik mat. Hvis skolene ikke gjør det går det hardest utover de som trenger det mest. 

– Hvis SFO, barnehage eller skole skal være en bidragsyter til å gi enda dårligere kosthold, da gjør de faktisk ikke jobben sin, sier Brandal. 

Barna er med på å lage maten

På SFO ved Bratteberg skule får barna lov til å være med å lage mat en gang i uken. Da lager de mat som for eksempel fruktsalat og wraps. Resten av uken går det som oftes i brødmat og pålegg. Både Simon, Silje og Signe syns det er gøy at de får være med å lage mat. 

FISKEKAKER: Simon Andrè Ytrestøyl (f.v.), Silje Bøen Nygård og Signe Bøen Nygård forsyner seg med fiskeburgere. Foto: Iris Alm

– Når barna får være med å lage maten så smaker de på nye ting, og begynner å like litt andre ting. Vår erfaring er at når de får være med å lage maten får vi et positivt svar etterpå, sier Inger Madsen Barstad, leder ved SFO ved Bratteberg skule.

Barstad sier at de fokuserer på å servere sunn mat, når de har brødmat er det bare grovbrød og grovt knekkebrød barna kan velge. Dette er noe Brandal mener er et bedre alternativ enn næringsfattig varmmat som spaghetti med ketchup.