Korona begrenser utvekslingsstudier

Korona skaper problemer for utvekslingsstudenter

Jonas Karlsen er på utveksling i staten Washington i USA. Han må ha digital undervisning på grunn av korona-viruset. FOTO: Privat

Flere studenter fra Høgskulen i Volda er på utveksling i koronarammede land. Dette gir begrensninger for oppholdet deres.

Hvordan koronaviruset utvikler seg videre kan også ha stor betydning for studenter som skal på utveksling høsten 2020.

Informasjon nødvendig

Utvekslingsveileder ved Høgskulen i Volda, Arne Humberset, forteller at de nå må fokusere på de som allerede er på utveksling og forsikre seg om at disse får den informasjonen de trenger. 

Utevkslingsveileder Arne Humberset følger opp utveklsingsstudentene. FOTO: Anne-Kirsti Finstad.

– Vi har sendt e-post til de det gjelder, om at de må gi beskjed hvis de vil hjem til Norge. 

Humburset forteller at de nå vil kontakte studentene på nytt for å få en ny statusrapport. Foreløpig er det ingen som ønsker å avbryte oppholdet. Det er usikkert hvordan det blir med eksamen og godkjenning av semester dersom noen av dem velger å reise hjem til Norge. 

– Vi kan ikke garantere at eksamen blir godkjent, men vi vil hjelpe til så godt vi kan med det praktiske. Liv og helse kommer først, og er vår viktigste prioritering.

Begrensninger i utvekslingsoppholdet

– Vi er ikke så redde for at studentene skal bli smittet. Det verste er at studentene vil oppleve restriksjoner på grunn av viruset, sier Humberset. 

Jonas Karlsen er en av utvekslingsstudentene som kjenner på konsekvenser i hverdagen på grunn av virusspredningen. Han studerer PR og kommunikasjon på Høgskulen i Volda, og er nå på utveksling i Washington. For øyeblikket er dette den staten i USA hvor flest er smittet, med 27 tilfeller per i dag. Universitetet til Karlsen, Pacific Lutheran University, har derfor bedt studentene holde seg hjemme. 

Digital undervisning

– Det er veldig mye som er usikkert nå. Foreløpig er planen at professorene skal gi oss digital undervisning, sier Karlsen. 

Han forteller at skolen etter planen skal åpne igjen om tre uker, men flere av studentene spekulerer i om Pacific Lutheran University vil stenge resten av semesteret. 

– Dersom noen på skolen skulle få påvist viruset, vil trolig hele campus havne i karantene. Da kan vi ende opp med å ikke få lov til å gå inn og ut av campus.

Karlsen forteller videre at folk i byen Tacoma virker redde for å få viruset. De lokale butikkene er utsolgt for flere varer, blant annet dopapir. Til tross for at mange i byen er nervøse, er ikke Karlsen bekymret. Foreløpig er han fast bestemt på å fullføre semesteret i Washington. 

– Å avbryte utvekslingen er helt uaktuelt for min del. Fagene og stedet er perfekt for meg, og jeg håper at ting er tilbake til normalen så fort som mulig. 

Usikkerhet rundt høstens utveksling

Søknadsfristen for de som skal på utveksling høsten 2020 var 1. mars, og flere elever lurer nå på om utenlandsoppholdet står i fare. Utvekslingsveileder Humberset forteller at det er vanskelig å vite noe sikkert så tidlig. Utpeking av hvilke land som er hardest rammet endres hele tiden.  Til syvende og sist må den enkelte vurdere selv om han eller hun vil reise. 

– Vi kan ikke hindre noen i å dra på utveksling, men vi kan gi råd basert på hva folkehelseinstituttet sier, forteller Humberset.