Russen tar tak mot kreft

Krafttak mot kreft

Kreftaksjon: Torsdag kommer russen med bøsser i Volda og Ørsta  Foto: Ingrid Telset Heltne

Elever ved videregående skoler over hele landet går i disse dager med bøsser for Krafttak mot kreft. Mange skoler på Søre Sunnmøre deltar, og temaet for årets aksjon er «å leve med uhelbredelig kreft».

— Det ultimate målet er at all kreft skal bli helbredelig, men i mellomtiden skal vi gjøre vårt for å gjøre uhelbredelig levelig, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. 

Anne Lise Ryel. 
Foto: Kreftforeningen

Kreftforeningen opplyser i en pressemelding at mer enn   32 000 mennesker fikk kreft i 2015, og at omtrent 11 000 dør hvert år.

Ut i kommunene

1670 russ fra Møre og Romsdal sendes ut med bøsser og vipps-informasjon. Årets innsamlingsmål er 40 millioner kroner på landsbasis. 

Torsdag kommer Voldarussen med bøsser i Volda og Ørsta. Aksjonslederne ved Volda videregående skole, Oda Therese Opsal og Karen Johanne Hovde Vollsund, gleder seg til å sende sine medelever ut med bøsser.  
— Det er tradisjon for denne aksjonen her på skolen, og det er en enkel sak å få elevene til å være bøssebærere. Folk går inn med en positiv innstilling, sier de engasjert. ​
 

Oversikt over når de ulike skolene kommer med bøsser. Vanylven får besøk i løpet av førstkommende helg. 

Å  være den skolen i fylket som samler inn mest penger er som vanlig viktig 
for elevene, og det er stor spenning til hvor mye man har klarer å få inn.
— Volda og Ulsteinvik har ligget best an de siste årene. Hovedmålet er å slå dem i hvertfall, sier Opsal. — Et annet viktig mål er å slå fjorårets russ, altså klare å komme over 200 000 kroner, skyter partner Vollsund inn. 

Eva Faanes, Kreftforeningen

Eva Faanes, distriktssjef i Kreftforeningen, sier følgende via foreningens pressekontakt: — Vi syns det er flott at russen i år igjen stiller så sporty og velvillige opp for aksjonen.

Setter russen i et bedre lys

Jentene forteller at de har en egen kontaktperson i Kreftforeningen som holder orden på viktige datoer, og som de kan ringe eller maile når de lurer på noe.
— Men på selve aksjonsdagen klarer vi oss selv. Vi deler bøssebærerne inn i ulike områder, og så kan de egentlig gå når de vil. Aksjonskomiteen sitter her på skolen og tar dem imot fra klokka 18, og da skal pengene telles. Hele beløpet får vi ikke før mandag, ettersom Vanylvsrussen skal gå med bøsser i helga, sier Opsal med en spent tone. 

Med tanke på den siste tids debatt om russens holdninger, spesielt representert i sangene som produseres, tror dere at folk deltar i aksjonen for å sette russen i et bedre lys?
— 
Jeg vil si at uansett hvordan vi gjør det, er det for et godt formål. Hvis det i tillegg setter russen og ungdommen i et bedre lys, er det bare en bonus. Folk har ulike oppfatninger av russen, men vi er jo bare ungdommer som har lyst til å ha det kjekt, smiler Vollsund. 

Aksjonsledere: Oda Therese Opsal og Karen Johanne Vollsund.
Foto: Ingrid Telset Heltne
 

— Støtt opp om aksjonen

Hvorfor har dere engasjert dere som aksjonsledere?
— 
Jeg syns krafttak mot kreft er veldig viktig, for det er mange som blir rammet av det. Det er veldig tilfeldig hvem som blir det, og det kan fort være deg selv eller dine familiemedlemmer. De fleste har en historie de kjenner til, sukker Karen Johanne Vollsund. 
Oda Therese Opsal nikker bekreftende. 
— Det er noe de aller fleste har kjent eller kommer til å kjenne på kroppen, enten deg selv eller noen nær deg. Så det er en viktig sak. 

Ryel avslutter med en oppfordring til folket: 
— Ta godt imot våre bøssebærere og støtt opp om årets aksjon. La oss gjøre uhelbredelig levelig.