– Når du er syk, trenger du noen som kommer innom for å si hei

Holder hånd

Ei hand å holde i. Kreftkoordinatoren kan være en å prate med. Foto: g_cowan /Flickr

Onsdag arrangerte Brystkreftforeningen Søre Sunnmøre, sammen med kreftkoordinator i Herøy, temakveld om rehabilitering under og etter kreftbehandling.

En kreftkoordinator opprettholder en god dialog med fastleger, sykehus, pasienter og pårørende. I Herøy kommune fungerer kreftkoordinator Mona Zahl Longva som en støttespiller som kan legge til rette for pasientordninger og fungere som et bindeledd opp i mot sykehuset.

– Rehabilitering er et utrolig viktig tema, og jeg opplever at mange ikke er klar over at kommunen har en ansatt i en slik stilling. Mange forteller at dersom de hadde blitt orientert om tilbudet tidligere, ville de tatt kontakt før, forteller Longva. 

Arnulf Goksøyr
Blodkreft: Arnulf Goksøyr forteller at det har vært bøttevis med medisin involvert i løpet av sykdomsperioden. Foto: Aleksandra Olsen

Tidligere ordfører i Herøy kommune, Arnulf Goksøyr (H), er en av dem som har hatt nytte av den offentlige omsorgen for pasienter med kreft. Han ble akutt kreftsyk i juli 2017. Han deler erfaringer rundt hva sykdom og behandling har gjort med kroppen.

Aggressiv blodkreft
Goksøyr kjente på smerter i rygg og hofte, og en usedvanlig dårlig kondis. En blodprøve avslørte at han hadde en aggressiv blodkreftvariant, som trengte umiddelbar behandling. 

– Jeg fikk beskjed om at cirka 90 prosent av blodcellene var infiserte, så det var ikke så veldig mange igjen som fungerte, forteller han. 

–  Behandlingen var knallharde greier fra starten. Det var bøttevis med medisiner.  Det er grusomme mengder med gift som også den friske delen av kroppen skal håndtere, sier Goksøyr. 

Støtteapparat
Goksøyr setter stor pris på behandlingen han har fått av det norske helsevesenet under og etter behandling. 

– De som har vært med å kurere meg, har vært fantastisk flinke folk alle sammen. Jeg har bare møtt på dedikerte, dyktige folk som vil én ting. Og det er at jeg skal bli frisk, forteller han. 

– Når det gjelder behandling, så er den beste behandlingen en trygg, god familie som er i lag med deg. Da mine søsken fikk vite at jeg hadde blodkreft, så sendte de meg melding umiddelbart for å si at hvis jeg trengte transplantasjon, så var de klare. Jeg har vært heldig som har hatt den tryggheten i bunnen. Det har vært helt fantastisk. Det er kjekt å vite at folk er glad i deg. 

Noen som sier hei

Dessverre er ikke alle like heldige og har familien og pårørende i nærheten. Men kreftkoordinator Mona Zahl Longva kommer mer enn gjerne på hjemmebesøk.

Mona Zahl Longva
Kreftkoordinator: Mona Zahl Longva ønsker å hjelpe både syke og pårørende i en vanskelig tid, for eksempel ved å orientere om pleiepengeordningen ved alvorlig sykdom. Foto: Aleksandra Olsen

– Når du er syk, trenger du støttende samtaler, noen som kommer innom for å si hei, og viser forståelse og støtte. 

Hun er tilgjengelig for å svare på spørsmål om kreft, enten du er syk, pårørende eller har mistet noen.

– Mange har nok med å være syke, og det kan være belastende å ta store samtaler alene. Jeg kan bistå i samtaler med NAV og legge til rette for andre pasientordninger som parkeringskort, støttekontakt og pleiepengeordning ved alvorlig sykdom, sier hun. 

Det er lavterskel å ta kontakt med kreftkoordinator, og tilbudet er gratis.