Hvilken side velger KrF?

Krf fremtid

Krf har en spennende høst i vente. Foto: Krf.no

Jakten på oppmerksomhet tilspisser seg hos Kristelig Folkeparti. I sin nye bok skriver partileder Knut Arild Hareide positivt om regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

 

VIL I REGJERING: Fylkesleder i Møre og Romsdal Krf, Randi W. Frisvoll. Foto: krf.no

– Vi har hatt frafall av medlemmer, og meningsmålingene har ikke gått helt vår vei. Men hadde vi vært i regjering hadde vi muligens fått løftet partiet litt, sier fylkesleder i KrF Møre og Romsdal, Randi Walderhaug Frisvoll til Nærnett.

Med 3 prosent har KrF den dårligste oppslutningen noen gang på målinger gjort av Norstat for Vårt Land. Det er også en av de dårligste målingene for partiet noen gang.

Nærnett har hentet utdrag fra Hareides bok «Det som betyr noe» hos NRK, og likheten mellom Krf og Arbeiderpartiet nevnes flere steder med positivt fortegn.

– Begge partier er sterkt fellesskapsorienterte, og snakker varmt om nestekjærlighet og solidaritet som grunnleggende verdier i politikken. (…) Tradisjonelt har arbeiderbevegelsen stått nær den kristne bevegelsen i alkoholspørsmål og i omsorgen for de sårbare. Ansvaret fellesskapet har for de svakeste forener våre to partier.

– På tide at KrF kommer i regjering

Fylkesleder Frisvoll sier hun som varaordfører i Haram kommune har gode erfaringer fra samarbeid med venstresiden i lokalpolitikken, men vil ikke ut med noe klart standpunkt om hvem KrF skal alliere seg med på Stortinget. Hun er imidlertid klar på én ting.

– Jeg tror det er på tide at KrF kommer i regjering igjen. Om det blir nå eller neste høst får tiden vise, men vi bør komme i regjering i løpet av et års tid. Da vil vi få mer kred for arbeidet vi gjør.

Hun mener fordelene med regjeringsmakt trumfer de negative sidene, som for eksempel slitasje.

– Sitter du i regjering, og har en minister eller to, er du mye mer synlig og får mer ære for sakene. I dag er det veldig mange saker hvor de forskjellige ministrene tar kontakt med KrF før de tar en endelig avgjørelse. Så KrF er med på å påvirke, men det er regjeringen som tar æren.

Vanskelig å samarbeide med Frp

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at partileder Hareide denne uka ga ut boka. Sentrale medlemmer i Rogaland KrF har ifølge NRK sendt partiledelsen en e-post der de oppfordrer til regjeringsforhandlinger med Høyre.

Hareide skriver i boka at det er vanskelig å samarbeide med Frp:

GITT UT BOK: Hareide er kritisk til Frps politikk i sin nye bok. Foto: stortinget.no

– Det skyldes først og fremst at Fremskrittspartiet er en så dominerende kraft i samarbeidet. Selv om KrF og Frp er enige om viktige enkeltsaker og jeg har stor respekt for mange av partiets dyktige politikere – er det et faktum at Fremskrittspartiet er et parti som ligger svært langt fra KrF, både i den grunnleggende ideologien og i den praktiske politikken.

Fylkesleder Frisvoll er enig, og påpeker fundamentale forskjeller mellom partiene.

– Det har jo hjulpet litt at Sylvi (Listhaug) og (Per) Sandberg er ute nå. Den største utfordringen er at statsråder går til sterkt angrep på KrF. Det hjelper absolutt ikke på videre samarbeid. Så er det ideologi. Frp vil blant annet gjennomføre aktiv dødshjelp, og det er jo en grunnleggende verdi hos KrF at alt liv har en ukrenkelig verdi.

– Viktig å inkludere alle

På fredag er det landsstyremøte i KrF, hvor det er sannsynlig at veien videre blir diskutert. Partiet har ifølge Frisvoll lovet å komme med et standpunkt i løpet av høsten. Selv er hun forsiktig med å svare på hvilken retning hun hadde valgt hvis hun var i Hareides sko. Hun understreker at det er partiet som helhet, og ikke Hareide alene som avgjør partiets skjebne.

– For å være veldig tydelig hadde jeg i hvert fall hatt en dialog med tillitsapparatet først. Her er det viktig å inkludere alle før man tar en avgjørelse.

Nærnett har forsøkt å få kommentarer fra KrF-politikere på Sunnmøre, uten hell. Fylkeslederen kan likevel gi en pekepinn på hvordan stemningen er.
– Jeg vet at i hvert fall på Sunnmøre er det veldig stor sympati for Frp, men når du kommer til Romsdal og Nordmøre virker det som man ser andre tendenser. Vi er på en måte delt, også i KrF. Vi er et sentrumsparti. Det er ingen tydelig vei om vi skal gå til høyre eller venstre, avslutter hun.

Knut Arild Hareide går på talerstolen under fredagens landsstyremøte klokka 13.45. Hvis det ikke kommer noen endelig beslutning her, er neste samling i midten av november.