Hva skal barnet hete? 

Alternativ til kommunevåpen

Volda-Hornindal: Et forslag til nytt kommunevåpen for Volda/Hornindal  Illustrasjon: Nicholas Noreng/Nærnett

— Hvis man er litt kreativ kan vi ende opp med noen spenstige forslag

Amdam og Lødemel har laget en gruppe som skal finne kommunenavn og -våpen. Hvis de er litt kreative kan vi ende opp med noen spenstige forslag. Vil ungdommen studere ved Høgskulen i Horevold?

Å finne navn til sin nyfødte er ofte en tidkrevende jobb. Det er mange hensyn å ta, og mange vil ha et ord eller to med i diskusjonen. Skal man oppkalle barnet etter noen i slekta, eller skal man la det få starte med blanke ark?

Er det innafor å lete i dødsannonser etter inspirasjon? Er det viktig at hotellansatte i Thailand kan uttale navnet når familien skal på ferie? Hva om foreldrene ikke blir enige? Skal man kalle inn en tredjepart for å avgjøre saken? Og hvordan vil barnet se ut?

På Søre Sunnmøre er folk spente på hvilket navn Volda og Hornindal velger til sin håpefulle. I starten var også Stryn med i planene, og man skulle tro at det ville bli mindre søl med færre kokker, men ikke i dette tilfellet. Etter at intensjonsavtalen mellom de tre partiene var underskrevet for et knapt år siden, var det allerede enighet om at navnet skulle bli Stryn-Volda. Det navnet kan nå skrinlegges.

Jeg er i utgangspunktet imot å oppkalle barnet etter foreldrene. Jeg syns det blir en for enkel løsning, man gyver liksom ikke løs på alle de utfordringer som følger med et slikt ansvar. Forslagene som har fått størst oppmerksomhet er Volda, Volda-Hornindal, Hornindal-Volda og Hornindal. Og Kviven. Fjelltoppen som har gitt navnet til tunnelsambandet mellom Hornindal og Kalvatn på vei mot Volda er det eneste forslaget som har et hint av fantasi og kreativitet.

Det virker som at forhandlingene og planleggingen av sammenslåingen har gått relativt knirkefritt, og at ordførerne legger mer prestisje og engasjement i navn og våpen. Da håper jeg det ikke ender med en lettvint løsning som en bindestrek mellom de to navnene.

Lettvinte løsninger er det nok av i kommune-Norge, tungvinte er det enda flere av. Kommuner landet rundt blir slått sammen for å styrke makt og samarbeid i lokaldemokratiene, og navnevalg er ofte første test av evne og vilje til å bli enige.

Jeg tenker det er naturlig å se på hva som er særegent ved akkurat denne kommunen. Det sier seg selv at ikke alle har Europas dypeste innsjø. Det er heller ikke mange som har blitt kalt verdens koseligste studiebygd. Likevel er jeg noe usikker på om Innsjøen eller Studiebygda er navn som kan hamle opp med Volda-Hornindal blant de som peker fingre og setter signaturer.

Kommunevåpen er også viktig for felleskapet. Voldas pennesplitt har fått mye oppmerksomhet av kreative sjeler. En ung kvinne som elegant bøyer seg fremover og lar hele verden få se inn i det aller helligste. Hvordan dette skal kombineres med Hornindals tre ljåer blir interessant å se. Vi har laget vårt forslag, den oppmerksomme leser har nok allerede sett det over teksten. Den viltre kvinnen, eller pennen om du vil, har blitt spiddet tvers over halsen.  

Om samarbeidet til slutt vil ende med at noen faktisk blir kappet hodet av gjenstår å se. Jeg håper navnekomitéen legger hodene i bløt, og vrir og vender på bokstavkombinasjoner. Hor og Vold er sjelden løsningen på problemer, men alt er som kjent lov i krig og kjærlighet. Og navnet på den nye kommunen kan være forskjellen på nettopp krig og kjærlighet. 

 

Har du forslag til hva kommunen skal hete?
Send oss ditt bidrag i debatten på mail til nett@hivolda.no