– Det er ganske gøy å gå på piano

Kulturskoleloven fyller år

RETT FRA SKOLEN: Eirik Larsen Hasle er en de mange ungene som kommer rett fra skolen til pianoundervisning.

Eirik Larsen Hasle er en av 300 som er en del av kulturskolen i Volda. Skolen har 75 stykker på ventliste og er et attraktivt og popluær tilbud.

Se Nærsynets reportasje nederst i saken! 

Rett etter at skoleklokka ringer elevene ut for dagen, fylles lokalene på kulturskolen opp med store og små. Kulturskolen i Volda som har flyttet inn i nye bygg på Øyra skule, ligger vegg i vegg med barneskolen og utnyttes til det fulle fra klokka passerer ett. En av de 300 barna som går på kulturskolen er Eirik Larsen Hasle. Han begynte på piano etter sommeren, selv om han kanskje aller helst ville spille trommer. 

– Mamma hadde gått på piano før og pappa ville helst at jeg skulle begynne på gitar. Jeg hadde mest lyst til å begynne på trommer – men det ble ingenting av det, så da begynte jeg på piano, og det er ganske kjekt det også, smiler Hasle. 

Han forteller at det å lære nye ting og nye sanger er noe av det han liker best. 

– Jeg øver ganske mye.

Hvordan hadde hverdagen vært uten kulturskolen? 

– Da hadde jeg nok sittet hjemme og spilt på nettbrettet eller gjort lekser akkurat nå. Og kanskje lekt litt med venner ute, ler han.

Må prioritere kulturelle tilbud

– Dere skulle egentlig sett de gamle lokalene, fordi kontrasten er ganske enorm, sier Einar Opsvik. 

KULTURSKOLEREKTOR: Einar Opsvik mener det er viktig å fortsette å satse på kulturelle tilbud, som blant annet Kulturskolen. 

Han er kulturskolerektor ved kulturskolen i Volda, noe han har vært de to siste årene. For noen måneder tilbake holdt kulturskolen til i noen slitte bygg i sentrum, nå er de nye og fine byggene innviet på Øyra skule. 

– Det er alltid litt kaotisk sånn i overgangsfasen når alt skal på plass, men lokalene her er veldig fine – og det å flytte inn her var veldig veldig kjekt, sier Opsvik. 

Han tror de nye lokalene kommer til gi en oppsving i hvor populær kulturskolen er, selv om han opplever at kulturskolen er et attraktivt og populært tilbud allerede. 

– Det er mange som søker og det er egentlig lang venteliste – kanskje litt for lang.

Opsvik mener det er viktig å fortsette og ta vare på kulturskoletilbudet.

– Kulturfagene er på mange måter limet i samfunnet. Det lærer opp ungene og er med å sette dem inn i en større kulturhistorisk sammenheng.

Jubileum

I år fyller kulturskoleloven 20 år. Den vedtar at alle kommuner skal ha et kulturskoletilbud å gi til barn og unge i alle Norges kommuner.

– Ikke lovpålagte tjenester i kommunene fort blir sonderingsposter, sier Opsvik, som er glad for at kommunene er pålagt å tilby kulturelle tilbud, som kulturskolen. 

Totalt i Norge er 100 000 barn og unge med på kulturskolen, der musikk og dans er aller mest populært. I Volda tilbys opplæring i musikk og visuell kunst. 

Magiske øyeblikk

Opsvik opplever at det er enkelt å rekkruttere barn og unge til kulturskolen. 

– Det er egentlig bare å vise et ansikt utad og vise fram hva vi holder på med, sier han. 

Selv har han mange fine opplevelser i kulturskolesammenheng. 

– Det er noen sånne her magiske øyeblikk, der barn kan formidle musikk og være så engasjert i seg selv – og de kan ha en evne til å formidle ting som er veldig vanskelig å sette ord på, men som er fantastisk flotte øyeblikk.