Strømbrudd flere steder etter nattens uvær

Kvamsøy i Sande er fortsatt uten strøm

TATT AV VINDEN: Flere gjenstander ble tatt av vinden natt til torsdag på Kvamsøy. Bildet er tatt torsdag morgen. Foto: Janfrid Gunnarstein Ristesund

Natt til torsdag har det blåst kraftig flere steder på Søre Sunnmøre. Som følger av uværet har det oppstått mange strømbrudd.

Dette gjelder områdene rundt Dale, Folkestad, Bjørkedalen, Høydalen, Leknes, Norangshol, Bondalen og Sæbø. Ifølge Mørenett skal strømmen ha kommet tilbake til flere av disse områdene.

Befolkningen på Kvamsøy og Sandsøy i Sande kommune, måtte vente lenge før de fikk strømmen tilbake. 

– Har heldigvis aggregat

BERØRT: Janfrid  Gunnarstein Ristesund merket uværet godt. Foto: Privat

Janfrid Gunnarstein Ristesund bor på Kvamsøy og i natt opplevde hun den kraftige vinden. Hun forteller om søppeldunker som har falt over og en båt som har kantret.

– Jeg merka vinden i natt, det kom kraftige vindkast. Vi har opplevd uvær før, så nå har vi sikra taksteinen på huset, slik at de ikke skal blåse av, sier hun.

Ristesund bor på gård og er avhengig av strøm til fjøset. Melkekyra og grisene ble heldigvis ikke stående lenge i mørket, da eierne hurtig koblet på aggregatet.

KANTRET: Den sterke vinden natt til torsdag flyttet på mange gjenstander. Her en båt. Foto: Privat

– Det viktigste er å ha strøm til fjøset. Nå får vi bare vente til strømmen kommer tilbake, sier hun.

Uvær førte til strømbrudd

Rune Horn ved teknisk kundeservice i Mørenett opplyser i 10-tida, at det fortsatt er strømbrudd flere steder på Sunnmøre etter brudd i natt.

– Det er mange trær som ligger her og der. Det har skapt problemer på flere linjer. Blant annet på Kvamsøy i Sande kommune, der hele øya fortatt er uten strøm. Vi driver og organiserer nå får å dra ut med ferje og rette opp feilene der, sier han.

Like før klokka 12 opplyser Mørenett at strømmen på Kvamsøy og Sandsøy fortsatt ikke er kommet tilbake. Kort tid etter, opplyser de på sine nettsider at strømmen på Sandsøy kom tilbake klokka 12.

– Vi holder på med reperasjon nå, etter uværet førte til en feil på høytspenntsmaster. Vi vet ikke når strømmen vil komme tilbake, sier Rolf Pedersen, kordinator i Mørenett.

I 13-tida opplyser nettselskapet at fire kunder nå er uten strøm på Kvamsøy. Drøyt to timer senere melder Mørenett at strømmen nå er tilbake.

Pedersen forteller at de ikke har oversikt over hvor mange som ble berørt av strømbruddet. Han legger til at oppdateringer kommer på Mørenett sine hjemmesider. 

Dør ble tatt av vinden

Brannvesenet rykket ut like etter midnatt til en restaurant i Fosnavåg, hvor de måtte sikre ei innblåst dør. Det bekrefter 110-sentralen i Møre og Romsdal.

VIND: Marcelina Mrozowicz ble ringt i går kveld, da restaurantdøra blåste inn. Her ser man døra som har fått en ripe i glasset. Foto: Ole Christian Nymoen

Nærnett snakket med eieren av restauranten, Marcelina Mrozowicz.

-Jeg ble varslet med en gang, og kom så fort jeg kunne. Begge dørene var låst, men de blåste opp allikevel, sier hun.

Hun forteller videre at to ungdommer så at dørene blåste like før midnatt. De fikk holdt igjen dørene helt til brannvesenet ankom. 

– Vinden avtar utover dagen

– Det som skjer nå er en liten til full storm på kysten, så det er mest kyststrøkene som får merke stormen. Vinden skal gradvis minke utover kvelden, til sterk kuling på kysten. I dag blir det mest bygevær på Sunnmøre og det vil være fare for torden i morgentimene, sier statsmeteorolog Frode Hassel.

VÅTT: Den kraftige vinden ser ut til å roe seg ned torsdag morgen, men det blir fortsatt vått, melder Meteorologisk institutt. Foto: Ole Christian Nymoen

Meteorologen legger til at vinden vil minke i natt til fredag og skifte retning, men fredag kveld kan det ta seg opp igjen. 

Flere fergeavganger var innstillt i morgentimene, men nå ser trafikken ut til å gå som normalt. 

– Ingen av fergene er lenger innstillt, og nå går alt som normalt, sier Torbjørn Vik, operativ leder i Fjord1 Midtre Sunnmøre. 

Det var også innstilte fly fra Hovden flyplass natt til torsdag og tidlig på morningen, men nå ser også flytrafikken ut til å gå som normalt.