”Hæla i glasstaket”

Kvinneklær til besvær

Høye hæler er lekre, men vonde å gå på. Skoene gir deg ikke frihet, men gjør deg både mektig, myndig og fristende.

Hvorfor har de tynne stiletthælene dominert motebildet i alle år? De hjelper deg åpenbart ikke med å flytte deg raskt fra A til B, og ingen kvinner kan oppriktig mene de er komfortable å gå i.

Utrendy stillett

– Høye hæler har fortsatt en sterk posisjon i trendbildet. Men faktisk er det lenge siden det var trendy å balansere rundt på umenneskelige høye stiletter, sier Minmote-leder Martine Lunder Brenne.

De siste årene har joggeskoen seilt opp som noe av det mest trendy du kan ha på beina.

– Det heller absolutt mot en mer sporty og avslappet retning når det gjelder skotrender, forteller motejournalisten.

Til og med moteikonet Victoria Beckham har annonsert at hun har konvertert til flate sko. Legen ga streng beskjed om å droppe høye hæler etter en prolaps i ryggen.

FASHIONISTA: Victoria Beckham har gått over til joggeskoen. 
(Faksimile: Instagram @victoriabeckham)

– Skoene og klærne må være komfortable når jeg jobber og reiser så mye, sier hun til The Telegraph.

Flate sko er no-go

Ikke alle kvinner får velge sine sko. Nicola Thorpe ble sendt hjem fra jobb uten lønn fordi hun hadde for lave hæler. Byrået i London, som hun var ansatt i som vikar, ga henne beskjed om at de pene skoene hennes ikke holdt mål. De krevde en hælhøyde på 5-10 cm. (Kilde: Aftenposten, 08.mars i år.)

Hæler til himmels

Luftfart og mote har alltid vært knyttet nært til hverandre. På 60-tallet trippet flyvertinnene ned midtgangen i tynne stiletter og knelange skjørt.  

– Vi har endret på uniformen vår, og flyvertinnene får nå lov til å gå med bukse og flate sko om de ønsker det, opplyser pressekontakt i SAS, Knut Morten Johansen.

– Det sier seg selv at det ikke funker å jobbe ti timer i strekk på tynne høye hæler. Jeg foretrekker skjørt eller kjole på jobb, da jeg ikke føler meg komfortabel i bukse, sier Thea Røddesnes, flyvertinne i SAS.

Mektige sko

Det finnes også uskrevne regler og forventninger til kvinners fottøy. I knelange skjørt og kjoler, med høye hæler og alvorlige ansiktsuttrykk. Slik presenteres elleve kvinner med makt. Kvinnene som styrer norsk politikk, arbeids- og næringsliv.

Statsminister Erna og LO-leder Gerd Kristiansen skiller seg litt ut med sine snelle hæler på 2-3 cm. De andre maktkvinnene har syltynne eller kraftige, men høye hæler. Mens menn med makt går med dress og slips, ser nøkterne skjørt og kjoler, kombinert med høye hæler, ut til å være dagens noe trange kleskode blant de mektige kvinnene i Norge. (VG Helg: 04.mars.2017)

Myndig stillett

Anne Lindmo kommer inn i pen gange, ønsker velkommen, og setter seg ned i sin faste positur med bena elegant litt på skrå. Kameraet zoomer inn på henne i helfigur. Lekre ankler og særegne sko er i fokus.

TALKSHOW-VERTINNE: Anne Lindmo går alltid på høye hæler under sending.
(Skjermdump: NRK.no.)

– Ved hjelp av morsomme, fargerike, mønstrete og spreke sko skaper vi variasjon. Jeg har blitt enig med en designer fra kostymeavdelingen om å bruke ensfargede kjoler, bluser og skjørt med veldig enkle snitt når jeg har sending, sier programlederen i talkshowet “Lindmo”.

Ida Nysæter Rasch er kvinnen som holder oss oppdatert under “VM-kveld” på NRK. Rundt bordet er hun i full prat med dagens gulljenter. Vanligvis sitter hun ytterst i sofaen, slik at kamera kan fange opp hennes lekre høyhælte ben. Skistjernene stiller såklart i bukser og joggesko.

– Hva jeg har på meg bestemmer jeg selv sammen med en stylist, sier Rasch.

Programmene i NRK er ulike, men i enkelte programmer som “Debatten”, “Lindmo” og “Dagsrevyen” ser det ut til at de kvinnelige programlederne har en kleskode hvor høye hæler er den tydelige normen.

Fristende stolper

Utenfor Rokken en sen lørdagskveld vakler unge jenter rundt i lårkorte skjørt og stolpesko. Ikke et uvanlig skue utenfor festlokaler i både by og bygd.

– Det er forventet av norske kvinner i dag å kle seg utfordrende med utringning og bar hud. Vi skal være tiltrekkende for menn. Samtidig blir dette brukt mot oss i retten når det gjelder overgrepssaker, mener etnolog Ingun Grimstad Klepp ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO). 

Sosialantropolog Rannveig Svendby mener at det å gå i høye hæler er en sosial konvensjon. Den har ukritisk blitt akseptert som en norm.

“Når det presenteres som en sannhet at det i Norge i dag er feminint å vakle rundt på høye sko og utvikle liktorner og skjeve tær, så er i alle fall ikke det noe jeg går med på uten videre. Det må være lov å rette kritiske blikk på handlinger rundt oss, uten at det defineres som etnosentrisk av den grunn”, skrev Svendby i en debatt om tvilsomme skikker (Kilde: Antropologi.info.no).

Hæler og helse

Det kan virke som vi kvinner er fullt villige til å lide for skjønnheten. Når det kommer til høye hæler er det lagt mer vekt på hvordan føttene skal se ut, enn det funksjonelle. 

Sydame Kristine Dahl var også kritisk til kvinnenes sko. I 1895 forklarte hun i Verdens Gang:

“ – Tyngden av legemet forykkes bakover. Følgene er at man kommer til å gå på hælene, hvilket som beskjent gir en meget stygg gange.                                      

      – Er det derfor nesten alle norske damer går inntilbens, iallfall med det ene ben?
– Nei, det kommer av alle de skjørtene de har på. De er nødt til å skyve skjørtene frem med et kast med benet, da foldene simpelthen stanser og hindrer dem i gangen.”